Crítiques al Govern central

Casado reivindica el llegat de Rajoy, que l’assenyala com a antídot contra la crisi

Arrenca a Santiago la convenció del PP

Casado reivindica el llegat de Rajoy, que l’assenyala com a antídot contra la crisi

XOÁN ÁLVAREZ

2
Es llegeix en minuts

«Hem governat dos períodes en democràcia i ens hem trobat el que ens trobat. I em temo que on n’hi ha dos n’hi ha tres». L’expresident del Govern i del PP Mariano Rajoy ha assenyalat el líder del seu partit, Pablo Casado, com a antídot contra la crisi econòmica causada per la Covid i agreujada, segons la seva opinió, per la gestió del Govern, del PSOE i Unides Podem. «La gestió de Rajoy és una cosa que tenim molt present», ha dit Casado al responsable del «segon miracle espanyol», lloant-lo.

La plana major del PP es reuneix aquest matí a Santiago, la primera cita prèvia a la convenció nacional que celebra el cap de setmana en un context d’optimisme intern.

Casado es troba en el seu millor moment, segons les enquestes, gràcies al desgast del Govern, que ha hagut de lidiar amb la pandèmia, la crisi econòmica causada per la Covid, l’erupció del Cumbre Vieja a La Palma i les dificultats polítiques per mantenir les seves aliances i aconseguir l’aprovació dels pressupostos generals del 2022 en les pròximes setmanes.

En una trobada amb Rajoy per obrir un procés de debat intern del PP per rearmar-se ideològicament de cara a les eleccions municipals del 2023, i amb el desig que s’anticipin les generals, Casado ha traçat un paral·lelisme entre el període de Rajoy a la Moncloa i el moment actual.

«Va rebre el país amb un 9% de dèficit, una taxa del 24% d’atur, milions de persones al carrer per les males polítiques socialistes, 27.000 milions de dèficit tarifari...», ha relatat, abans d’enaltir que «en temps rècord» va aconseguir encarrilar l’economia, evitar el rescat de l’economia espanyola i generar més de dos milions de llocs de treball. Entremig, les retallades obligades per la UE per encarrilar el deute.

Rajoy ha reaparegut tres anys després de la moció de censura que el va apartar de la Moncloa i va obrir la porta a la seva sortida de la política. Paradoxalment, Casado reivindica ara el llegat de l’expresident del Govern després de renegar-ne cada vegada que se li retreia algun escàndol vinculat a la corrupció, com la Gürtel. És un PP nou, solia respondre.

Notícies relacionades

Rajoy ha assegurat que la crisi actual és menys greu que la generada el 2008 per la fallida del banc nord-americà Lehman Brothers, que va fer caure l’ordre financer mundial com un castell de cartes. En primer lloc, per l’actitud de la UE, comprant deute dels països i servint d’escut davant la prima de risc i el perill de fallida pública.

Però ha arremès contra les receptes de «Més despesa estructural, més regulacions i més impostos són letals per a la recuperació i és el que s’està fent», ha alertat.