Des de Sardenya

Puigdemont defensa la via unilateral si Espanya no ofereix una alternativa

  • L’expresident assegura que Catalunya té «el dret polític, moral i de justícia» per exercir la desconnexió forçosa quan es donin les condicions

Carles Puigdemont  en el Encuentro Internacional de Adifolk,

Carles Puigdemont en el Encuentro Internacional de Adifolk, / YARA NARDI (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

L’expresident Carles Puigdemont ha defensat aquest diumenge des de Sardenya que si l’Estat espanyol no ofereix un projecte alternatiu a la independència de Catalunya i manté «la repressió», els catalans tindran «tot el dret» a «exercir la unilateralitat» quan es donin les condicions.

«La unilateralitat és una via no-violenta, i per tant és una via legítima, és una via que no som els primers de seguir, l’han seguit altres precedents al món que han sigut avalats per la Justícia internacional», ha etzibat Puigdemont des d’Oristany, on s’ha reunit amb un grup d’autoritats locals independentistes de l’illa italiana. Malgrat que ha remarcat que la desconnexió forçosa és «un últim recurs», ha afegit que «ningú ens pot negar aquest dret, ningú que es negui a negociar amb Catalunya el dret a l’autodeterminació, ningú té el dret després a negar-nos el dret a la unilateralitat, òbviament».

L’excap del Govern ha insistit que «després d’intentar-ho tot, amb les dretes i les esquerres, amb els que els donem recolzament i amb els que no, si finalment la resposta continua sent no, i l’únic projecte alternatiu a la independència és el que estem tenint, quatre anys de repressió, dels nostres drets i els nostres recursos, tenim tot el dret polític, moral, de justícia per exercir la unilateralitat quan estiguem en les condicions per exercir-la».

Notícies relacionades

Puigdemont, que va ser detingut dijous i posat en llibertat a Sardenya, marxarà dilluns a Brussel·les per acudir a reunions com a eurodiputat. Va ser arrestat per la policia italiana seguint l’euroordre del Tribunal Suprem, tot i que va sortir de la presó de Bancali a la ciutat de Sàsser divendres, quan el Tribunal d’Apel·lació va decidir que no li imposaria mesures cautelars de cap tipus ni restriccions de moviment.

Puigdemont tornarà a l’illa el 4 d’octubre per comparèixer en la vista en la qual s’analitzaran si es donen les condicions per a la seva entrega a Espanya, tot i que fonts italianes pròximes al cas han explicat que si no fos físicament present en territori italià, el tribunal establirà «no hi ha lloc a procedir» i acabarà el procediment judicial.