Entrevista

Ximo Puig: «En cap cas el País Valencià permetria un tracte de favor a Catalunya»

  • «Al final, dins d’un procés de diàleg hi ha d’haver una espècie de ratificació per part dels catalans i, si afecta tot Espanya, dels espanyols.

Entrevista a Ximo Puig

Entrevista a Ximo Puig

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig (Morella, 1959), ha assegurat que la seva comunitat «en cap cas permetria un tracte de favor a Cataluya, ni a altres comunitats». En una entrevista a ‘Levante’ (diari que pertany al Grup Prensa Ibérica, igual que EL PERIÓDICO), el polític socialista s’ha referit així a la possibilitat que la taula de negociació entre el Govern central i la Generalitat se saldi amb un increment dels recursos disponibles per a les administracions catalanes.

Puig, en qualsevol cas, ha recolzat el diàleg obert per l’Executiu de Pedro Sánchez, mentre ha reclamat que també es produeixi entre els partits catalans. «La qüestió catalana és crucial en aquests moments al debat espanyol. I cal abordar-la des de la màxima empatia, sabent la dificultat que hi ha. És exigible un debat i un diàleg, però també és molt important que n’hi hagi dins de Catalunya. No es pot pensar que el 50%, per més legitimitat que tingui un Govern, pugui parlar sense tenir en compte la resta», ha defensat.

En aquesta línia, el dirigent valencià ha criticat al PP, Vox i Ciutadans les seves crítiques a les negociacions entaulades per Sánchez. «Hi ha una part important de les dretes espanyoles que s’imaginen un país amb derrotats. I no hi pot haver un país en què una part se senti derrotada. Les humiliacions són el pròleg de grans confrontacions», ha advertit.

Així mateix, ha mostrat el seu recolzament perquè es produeixi algun tipus de consulta si la taula de negociació se salda amb un acord. «Al final, dins d’un procés de diàleg hi ha d’haver una espècie de ratificació per part dels catalans i, si afecta tot Espanya, dels espanyols. Però en qualsevol cas seria el final d’un procés i aquest tardarà temps», ha matisat.

Finançament autonòmic

Puig, d’altra banda, s’ha mostrat confiat que el Govern central presenti una proposta de reforma del finançament autonòmic abans que s’acabi l’any: «Confio que sí, que almenys els criteris fonamentals que ha expressat la ministra [d’Hisenda, María Jesús Montero] i passen per la població ajustada es concretin. És un debat inajornable, tot i que soc conscient de la dificultat».

Notícies relacionades

«En totes les converses que he mantingut, tots els membres del Govern central, i especialment el president, són conscients de la necessitat d’abordar aquesta qüestió i alhora són conscients de la dificultat. És obvi que es necessita un gran acord de país. No pot ser una qüestió del Govern central. A més hi ha també el deute i la fiscalitat; no és només el sistema», ha abundat.

En aquesta línia, ha insistit en la «necessitat de descentralitzar Espanya i que no hi pot haver dúmping fiscal entre comunitats. «L’efecte aspirador hi és i aspira més als qui són més a prop. Seria molt bo per a Espanya un reequilibri territorial. La pregunta és per què ha d’estar tot a Madrid», ha defensat després de negar que això sigui «madrilenyofòbia» i que tingui «el més mínim interès» a ser l’antagonista d’Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid. «Ara bé, el cert és que tenim un projecte alternatiu. Crec en una Espanya de tots, no en una concentrada, jerarquitzada i dirigida des d’un punt», ha rematat.