Iceta activa la maquinària perquè Illa el substitueixi com a líder del PSC

  • Els socialistes catalans celebraran un congrés extraordinari el 18 i 19 de desembre

Iceta activa la maquinària perquè Illa el substitueixi com a líder del PSC
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A diferència d’anteriors ocasions, el PSC enfila amb molta tranquil·litat interna el procés que desembocarà en el relleu de l’actual primer secretari, Miquel Iceta, que cedirà el testimoni a Salvador Illa. El ministre de Cultura i Esport ha confirmat aquest dimarts la seva intenció d’abandonar el lideratge del partit, tal com va avançar EL PERIÓDICO, i ha activat la maquinària del congrés extraordinari que, els dies 18 i 19 de desembre, consagrarà l’actual cap de files dels socialistes catalans al Parlament, vencedor de les eleccions autonòmiques al febrer.

Iceta ha comunicat aquest dimarts a l’executiva del PSC la seva decisió d’abandonar la direcció per poder dedicar-se íntegrament a la seva responsabilitat al Govern central i com a gest de «continuïtat» respecte a l’aposta que el partit va fer per Illa com a candidat a la presidència de la Generalitat. «No forma part de la tradició política del PSC que hi hagi bicefàlies al partit», ha remarcat Illa, que fa mesos que actua com a referent i líder de facto dels socialistes catalans. Es tractaria, segons la seva opinió, d’un «relleu natural».

El conclave tindrà lloc després del congrés federal del PSOE, fixat per a mitjans d’octubre. Abans s’haurà de passar pel tràmit de les primàries. La direcció del partit remarca que, a diferència del que passava en altres èpoques recents, la dissensió interna ara és mínima. És molt poc probable que en aquestes primàries hi hagi un altre candidat que Illa; si n’hi hagués, les seves opcions serien nul·les.

Notícies relacionades

Illa no ha concretat quin paper li reservarà a Iceta quan el succeeixi com a primer secretari, però dies enrere ja va avançar que el ministre de Cultura «continuarà tenint un rol important dins del PSC», ja que es tracta d’«una figura indispensable» per a l’organització. El futur líder ha assegurat que està a disposició del PSC per liderar un «nou projecte col·lectiu», i ha expressat la seva admiració per Iceta després d’agafar les regnes de la formació «en moments molt difícils».

Iceta va arribar a la primera secretaria del PSC en un moment del partit molt diferent de l’actual. Va ser el juliol del 2014 després de la dimissió de Pere Navarro i després d’una etapa de convulsions internes entre els sectors de la formació que reclamaven una actitud menys hostil cap al procés sobiranista. El revés en les eleccions europees d’aquest any va propiciar la renúncia del llavors líder i el retorn de qui havia sigut un dels homes forts del PSC en les etapes de Pasqual Maragall i José Montilla.