L’arrencada del curs polític

El PSOE redobla la pressió sobre el PP per desfer el bloqueig institucional

  • Els socialistes llancen la campanya #1000DiasSecuestroConstitucion per denunciar el «sabotatge» i la «deslleialtat» dels conservadors

  • Afirmen que tot i que no hi hagi trucada de Sánchez a Casado, mai s’ha perdut el contacte amb el PP, i és qüestió que afecta els grups

El PSOE redobla la pressió sobre el PP per desfer el bloqueig institucional

FLICKR PSOE

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE va prendre una xifra rodona, mil dies de bloqueig al Consell General del Poder Judicial, per tornar a la càrrega. Per continuar cridant el PP, potser amb termes més gruixuts però amb el mateix fons, a asseure’s a negociar la renovació dels òrgans constitucionals. Però més enllà d’aquesta apel·lació, poc. No hi ha previsió de promoure cap reforma legal ni tampoc, per ara, el president del Govern contempla telefonar a Pablo Casado per buscar una aproximació.

Els socialistes van estrenar aquest dilluns una cara nova, la d’Eva Granados, vice primera secretària del PSC i portaveu del comitè organitzador del 40è Congrés del PSOE. La dirigent no va parlar dels preparatius del conclave –que se celebrarà entre el 15 i el 17 d’octubre, a València– i es va centrar a llançar la campanya #1000DiasSecuestroConstitución. Va remarcar que és «inadmissible» que el PP continuï bloquejant el relleu institucional (el CGPJ, que acumula aquests mil dies, o sigui, gairebé tres anys, però també el Defensor del Poble, el Tribunal Constitucional o el Tribunal de Comptes), que es tracta d’un «sabotatge» insòlit en democràcia, una «deslleialtat històrica». Un «segrest» de la Carta Magna.

La renovació dels òrgans constitucionals, va remarcar, «no té res que veure amb l’oposició al Govern, és una obligació constitucional». «Espanya mereix una oposició que arribi a pactes, no que pensi en clau electoral», va indicar Granados, que es va preguntar si els barons populars comparteixen l’«afany» de Pablo Casado de convertir el PP en un partit «sense sentit d’Estat». En altres ocasions, era Génova qui s’adreçava als barons socialistes crítics per atacar Pedro Sánchez.

El pla dels socialistes passa perquè els conservadors recapacitin i facin marxa enrere. No s’intentarà elevar el rang de la interlocució implicant el president. «Són negociacions entre grups parlamentaris. Però mai s’ha perdut el contacte amb el PP. És una tasca que no té a veure amb l’oposició o amb el Govern. Es tracta d’obligacions constitucionals, i la majoria qualificada exigida [per a la renovació] requereix un acord entre els partits majoritaris. El PP ha d’aclarir si vol arribar a acords o no», va assenyalar Granados, que va recordar que ja el titular de Presidència, Félix Bolaños, es va posar en contacte amb els grups al juliol per intentar aplanar el terreny, sense èxit.

Notícies relacionades

Al parlar de «partits majoritaris», quedava el dubte de si el PSOE es plantejava reprendre les converses sense els morats. Fonts de l’Executiu van indicar que no serà així. L’esquema es manté i «Unides Podem hi serà». Tampoc el PSOE reclamarà al president del CGPJ i del TS, Carlos Lesmes, la seva dimissió, per forçar el relleu i encarrilar la negociació. Granados va afirmar que la sortida és la «voluntat de diàleg i acord» de Casado, «no s’han de buscar altres camins».

De manera que res es mou. Una crida constant al PP perquè no «utilitzi els vots dels ciutadans per erosionar les institucions», perquè no posi «excuses», perquè no es beneficiï d’una majoria absoluta de la qual disfrutava el 2013 –l’última vegada que es va renovar el CGPJ– i que ja no té, perquè abandoni una «lògica perversa i irresponsable». Perquè compleixi, va resumir, amb la Constitució.