El CGPJ, al capdavant de la paràlisi

El Govern i el PP rebaixen la tensió però mantenen el bloqueig

  • L’Executiu «celebra» que el PP hagi recuperat el «sentit d’Estat», tot i que no contempla per ara una trucada de Sánchez a Casado

  • El líder dels conservadors aparta de la seva estratègia d’oposició els temes relacionats amb política exterior (Afganistan) i els incendis

El Govern i el PP rebaixen la tensió però mantenen el bloqueig

EFE / RAÚL SANCHIDRIÁN

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Bones paraules d’anada i tornada però, en el fons, tot continua igual. Almenys, per ara. La dramàtica situació a l’Afganistan després de la presa del poder pels talibans, la conversió de la base militar de Torrejón de Ardoz en un ‘hub’ europeu i el recolzament explícit de la UE i dels EUA han obligat el PP a corregir la seva línia d’oposició al Govern, gir que va ser automàticament celebrat aquest dimarts per l’Executiu, tot i que aquesta distensió momentània no anticipa el desbloqueig institucional. A la Moncloa no confien, de fet, que els populars es moguin en la seva negativa a la renovació dels òrgans penjats.

El canvi de vent dels últims dies va agafar amb el pas canviat Pablo Casado. Des que va arrencar l’agost, els conservadors estan carregant contra el Govern de coalició. Portaveus del partit han sortit diàriament a criticar les pujades del preu de la llum, el procés de devolució de menors al Marroc i, en l’última setmana, la gestió de l’evacuació des de l’Afganistan. Pocs dies després que els talibans aconseguissin el control de Kabul, el PP va llançar la campanya #DóndeEstáSánchez per denunciar el silenci del cap de l’Executiu i els seus, al seu judici, prolongades vacances. No obstant, alguna cosa va canviar en l’estratègia dels conservadors el cap de setmana passat i, de manera més ostensible, aquest dilluns. 

En un to molt més cordial a l’acostumat, Casado va assegurar que seria al costat del Govern en matèria d’afers exteriors sempre que les coses es fessin bé i amb transparència. «El Govern tindrà tot el recolzament del PP per a qüestions d’Estat», va sentenciar. Aquest dimarts, el líder dels populars va consolidar aquest nou gir en la seva relació amb l’Executiu i va arribar a felicitar Sánchez per la seva decisió que el Consell de Ministres declarés Castella i Lleó (i 12 comunitats autònomes més) zona catastròfica després dels incendis d’aquest estiu. És un «encert», va dir, advertint tot seguit que espera que les ajudes arribin «aviat». Als assumptes de política exterior, Casado va sumar la problemàtica amb els focs i el desastre ecològic del mar Menor a la llista de temes que no utilitzarà per confrontar amb Sánchez. 

Queda per veure si els populars mantenen el mateix discurs aquest dimecres al Congrés dels Diputats, quan la Diputació Permanent debat les peticions del PP perquè Sánchez i 10 dels seus ministres –tots de l’ala socialista– compareguin per diversos temes. Però l’Executiu ja ha intentat desactivar el front d’oposició a l’oferir que els titulars d’Exteriors, José Manuel Albares; Transició Ecològica, Teresa Ribera, i Sanitat, Carolina Darias, donin comptes de la seva gestió a la Cambra baixa abans del 31 d’agost.

«Cultura democràtica»

La Moncloa es va congratular de les paraules de Casado. El Govern, va manifestar la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, «celebra» que el cap del PP hagi «recuperat el sentit d’Estat». «Espero que el senyor Casado segueixi aquest camí i puguem avançar en la renovació dels òrgans constitucionals», va afirmar la titular de Política Territorial. Paralitzat segueix el Consell General del Poder Judicial després de gairebé tres anys, i penjats continuen el Defensor del Poble, el Tribunal Constitucional o el Tribunal de Comptes.

La pregunta llavors era òbvia: ¿trucarà Pedro Sánchez al cap del PP? Rodríguez no va aclarir si hi haurà aquest moviment. No controla, va dir, el «telèfon del president», ni hauria de ser «notícia quant i com es truquen» els dos líders, hauria «de formar part de la cultura democràtica del nostre país». Aquesta és la posició del mandatari socialista i del Govern, que consideren «important» per a Espanya que l’Executiu i el PP mantinguin relacions «cordials» i permanents en temes d’Estat.

Per ara, a la Moncloa no es contempla una trucada del president a Casado. I recorden que el curs que es va obrir el juliol, després de la remodelació del Gabinet, és el de la interlocució del titular de la Presidència, Félix Bolaños, amb els grups. El mes passat, de fet, el ministre va conversar amb la portaveu del PP, Cuca Gamarra, i es van emplaçar tots dos a una reunió presencial al setembre. Tots dos van parlar, així mateix, dijous passat sobre la situació a l’Afganistan. Bolaños ja va pilotar les converses amb Génova al febrer, quan a punt va estar d’arribar-se a l’acord. Es va tancar, de fet, per renovar RTVE, però el diàleg va encallar pel CGPJ, pel veto del PP als candidats proposats per Unides Podem, José Ricardo de Prada i Victoria Rosell. L’avui ministre ja era llavors mà dreta de Sánchez com a secretari general de la Presidència.

Notícies relacionades

L’esperança del Govern que el PP pugui avenir-se a una nova negociació per desfer la paràlisi institucional, no obstant, és ínfima. Ja ho va anticipar Sánchez als periodistes durant el seu viatge als EUA, i ho va confirmar a finals de juliol en la seva compareixença de tancament del curs polític. L’estratègia, llavors i ara, passa per continuar cridant els populars a la negociació, instant-los a donar «compliment» a la Constitució, que obliga a la renovació de les institucions quan els mandats vencen. Però poc més. El president rebutja reprendre la reforma de la llei del poder judicial per rebaixar les majories necessàries per procedir al relleu en el CGPJ. A la Unió Europea no li va agradar aquesta maniobra i, des d’aleshores, el Govern la va frenar i la va enterrar.

Des de la Moncloa, aquest dimarts, s’insistia que el focus estava posat en un altre lloc: a continuar amb l’evacuació a l’Afganistan fins a l’«últim segon» –en paraules de Rodríguez–, mentre es pugui i sigui segur, i en l’abordatge de la situació a Ceuta. La magistrada del Jutjat contenciós administratiu número 1 de Ceuta va mantenir la suspensió cautelar de la repatriació de menors. Davant la paràlisi judicial, Sánchez va trucar al president ceutí, el popular Juan Jesús Vivas, per «buscar solucions», sense esperar a una decisió definitiva dels tribunals que pot tardar mesos.