Col·laboració amb Espanya

Aterra a la base de Rota el tercer avió amb 220 evacuats de l’Afganistan

L’aeronau ha aterrat aquesta matinada a les 4 del matí i s’afegeix als dos vols més contractats pel Departament d’Estat dels EUA que van arribar divendres a la base gaditana amb més de 800 col·laboradors afganesos

Aterra a la base de Rota el tercer avió amb 220 evacuats de l’Afganistan

REUTERS / US NAVY

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La matinada d’aquest diumenge, 29 d’agost, a les 4.00 hores, va aterrar a la base naval de Rota (Cadis) un tercer avió amb aproximadament 220 evacuats de l’Afganistan, segons ha informat l’Ambaixada dels Estats Units a Espanya.

L’equip de funcionaris del Govern dels Estats Units s’encarrega de rebre, processar i satisfer les necessitats bàsiques dels evacuats amb un ampli recolzament de militars espanyols, la Creu Roja i voluntaris de la base.

L’avió va aterrar a les 4.00 hores d’aquest diumenge i se suma als dos vols més contractats pel Departament d’Estat dels Estats Units que van arribar divendres a la base de Rota amb més de 800 col·laboradors afganesos.

En total, s’estima que han arribat ja a aquesta base militar uns 1.000 refugiats, entre els quals hi ha homes, dones i nens, i de moment es mantenen dins del recinte fins que el Govern nord-americà els proporcioni una nova destinació.

Fins a 3.000 evacuats

La Marina nord-americana, en cooperació amb l’Armada Espanyola, ha establert un campament a l’interior d’aquesta base, format per 53 tendes que tenen capacitat per a entre 1.300 i 1.600 persones, que té prevista l’ampliació en els pròxims dies per poder allotjar fins a 3.000 evacuats afganesos.

L’acollida d’aquests evacuats afganesos a la base de Rota atén a un acord firmat entre els EUA i Espanya que establia un temps màxim d’estada al nostre territori de 14 dies i un màxim de 4.000 persones que poden utilitzar aquest recurs temporal, entre la base gaditana de Rota i la de Morón, a Sevilla. 

Notícies relacionades

El secretari del Departament de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, va donar aquest dissabte les gràcies a Espanya per acollir a la base naval de Rota les persones que han hagut de ser evacuades de l’Afganistan en els últims dies.

«Gràcies als homes i dones del Ministeri de Defensa d’Espanya i a l’ambaixada dels EUA a Madrid per treballar en estreta col·laboració amb les forces nord-americanes de la base naval de Rota per cuidar-se del personal evacuat de l’Afganistan. La nostra xarxa global d’amics i socis és de vital importància per a aquesta missió», va afirmar Lloyd al seu compte de Twitter, missatge que va ser replicat pel Ministeri de Defensa que dirigeix Margarita Robles.