Després de vint anys de campanya militar, les últimes tropes britàniques deixen Kabul

És l’evacuació més gran que el país efectua des de la II Guerra Mundial

Després de vint anys de campanya militar, les últimes tropes britàniques deixen Kabul
2
Es llegeix en minuts

Els últims militars britànics i personal diplomàtic del Regne Unit van abandonar Kabul aquest dissabte a la nit, posant fi a dues dècades de campanya militar a l’Afganistan, segons ha confirmat avui Downing Street.

En la denominada Operació Pitting més de 1.000 militars, diplomàtics i funcionaris del Regne Unit han treballat en l’operació d’evacuació més gran efectuada des de la II Guerra Mundial per treure del país nacionals britànics i aliats afganesos després de la presa del país pel règim talibà.

En l’última quinzena s’han evacuat més de 15.000 persones des de l’aeroport de Kabul.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha dit avui que el final d’aquests 20 anys de campanya a l’Afganistan suposen «un moment per reflexionar sobre tot el que (el Regne Unit) ha sacrificat i tot el que hem aconseguit en les dues últimes dècades».

«Fa 20 anys, arran dels atemptats de l’11 de setembre, el primer soldat britànic va arribar a territori afganès a fi de crear un futur millor per al país i la seva gent», va recordar el líder ‘tory’.

Johnson va assenyalar que si bé «la naturalesa de la implicació britànica a l’Afganistan pot haver canviat, els objectius per al país no», mentre va assegurar que el seu Govern «farà servir tots els instruments diplomàtics al seu abast per preservar els èxits dels últims 20 anys i donar als afganesos el futur que mereixen».

El primer ministre ha escrit una missiva a les «heroiques» tropes del seu país per «agrair-los» els seus esforços «en circumstàncies hostils i difícils».

Segons dades oficials de l’Executiu de Londres, 15.000 persones han sigut tretes del país des del retorn dels talibans, 5.000 de les quals són nacionals britànics i els seus familiars.

Uns 8.000 afganesos que van col·laborar amb les Forces Armades del Regne Unit com intèrprets o en altres llocs, o aquells les vides dels quals corren perill sota el règim dels talibans, també han sigut evacuats juntament amb les seves famílies.

D’aquests ciutadans que han sigut trets del país –en més de 100 aparells contractats per les Forces Aèries britàniques–, uns 2.200 han sigut nens, el més jove de tot just un dia d’edat.

Notícies relacionades

Excepte els Estats Units, el Regne Unit ha evacuat el nombre més elevat d’afganesos.

A més de treure els civils, les Forces Armades britàniques s’han ocupat així mateix de transportar subministraments vitals, com aliments i 250.000 litres d’aigua embotellada per distribuir entre els evacuats.