El balanç dels agents socials

100 dies del ‘Govern Aragonès’: quan tot està per fer

  • Les entitats socials valoren les bones intencions del nou Govern però reclamen concrecions davant les desigualtats creixents

  • Els empresaris aplaudeixen la posició favorable a l’ampliació de l’aeroport i les ajudes per la Covid

100 dies del ‘Govern Aragonès’: quan tot està per fer
5
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Quan en un discurs d’investidura es promet, per exemple, un pla de xoc social amb 700 milions d’euros en els primers 100 dies de govern, amb l’objectiu de rescatar famílies en situació de pobresa extrema i sense sostre i reduir les llistes d’espera en dependència, el risc és evident: que 100 dies després els sectors socials coincideixin en el balanç que l’objectiu és lloable però està tot per fer. Això sí, amb bones vibracions i amb una valoració bastant positiva, sobretot per part de les patronals.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, és clara: «És un Govern sensible i receptiu, però no sabem quan s’iniciarà l’anunciat pla de xoc social de 700 milions ni en què s’invertirà». En aquest resum coincideixen la majoria d’entitats. Alsina valora en positiu l’increment en 140 milions de la renda garantida de ciutadania, però afegeix: «Ha d’anar acompanyat d’una ampliació de la cobertura perquè hi ha col·lectius que continuen quedant-ne fora». La Taula també reclama que es detalli com s’invertiran els 917 milions anunciats per a polítiques d’ocupació a col·lectius com joves, dones, més grans de 45 anys i persones en situació de vulnerabilitat.

«Es va anunciar un pla de xoc de 700 milions amb la boca plena però no sabem quan començarà ni com»

Francina Alsina

Presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social

Al respecte d’aquesta xifra, el líder de Comissions Obreres, Javier Pacheco, és clar: «És una jugada de màrqueting polític». Pacheco veu un nou Govern amb ganes de fer més lleis, però després d’un primer acord sobre ajudes a empreses, autònoms i treballadors en erto, troba a faltar donar-li continuïtat, mesures com «un institut català de la dependència, corregir la congelació de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC)» i estructurar a fons el diàleg social.

Xavier Puig, president d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), també demana fets: «Amb això dels 100 dies som ja molt escèptics. Quan parlem de pobresa portem dècades i molts governs de tots els colors parlant de reduir-la, però les mesures no han sigut efectives mai, tot és pal·liatiu. Fa falta un canvi de model». Puig posa un exemple, el del pla pilot sobre una renda universal: «Esperem saber qui portarà l’oficina tècnica, tot està per fer».

La visió de PIMEC i Foment, «parcialment positiva»

El judici del líder de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, és més amable. Saluda positivament la recuperació del diàleg amb l’Estat i acords com el de l’ampliació de l’aeroport del Prat, així com l’activació del pacte nacional per la indústria i del diàleg social. També valora en positiu les ajudes directes a empreses per la Covid, «dins de les possibilitats de la Generalitat». Al capítol negatiu, situa el que considera com a «dependència de la CUP» en els pressupostos del 2022.

És positiu l’acord sobre l’aeroport i els Jocs d’hivern, però ens preocupa la dependència de la CUP en els pressupostos

Josep Sánchez Llibre

President de la patronal Foment

En la petita i mitjana empresa, la PIMEC, en una nota remesa sobre aquest tema, veu «parcialment positiva» la nova etapa i destaca l’acord per a l’ampliació de l’aeroport, el pacte amb els agents socials per augmentar les esmentades ajudes directes a empreses i l’impuls a la indústria.

En canvi, des de l’UGT de Catalunya, el seu secretari general, Camil Ros, es mostra més exigent. Valora positivament, com indica Foment, els plans d’ajuda directa a empreses, autònoms i treballadors, però és gairebé l’únic que hi ha». «El resum és: esperant el Govern», indica Ros, que desconeix si hi ha plans en matèria de renda garantida o a què es destinaran els anunciats 917 milions d’un pla de xoc en matèria d’ocupació. «Trobem a faltar més comunicació sobre qüestions com l’aeroport o en temes socioeconòmics», afegeix.

El pla de xoc de 917 milions per a polítiques d’ocupació va ser una jugada de màrqueting polític, i en els pressupostos no soc gaire optimista

Javier Pacheco

Secretari general de CCOO Catalunya

Les residències, més que exhaustes

Un dels sectors més castigats, exhaust després d’un any i mig de pandèmia devastadora, és el de les residències geriàtriques. Assumpció Ros, vicepresidenta d’una federació d’aquestes residències (FEATE), no pot ser més clara: «L’únic que hem rebut, amb la cinquena onada, són més restriccions. Sí, ens han pagat una mica millor les places concertades i coses endarrerides, però del pla de xoc no en tenim notícies. El que va dir el president en la investidura és encertat i necessari. Però no es fa sol, toca concretar-ho».

Notícies relacionades

Aragonès va prometre que, en la relació del Govern amb el Tercer Sector social, cal «passar de la subvenció a la concertació i l’estabilització» perquè «no es pot viure en la inestabilitat». A la patronal del tercer sector, la resposta és directa: «Tenim bones paraules, en la reunió amb el conseller de Treball [Roger Torrent] hi va haver bona voluntat, però ara toca passar als fets respecte a la llei de l’acció concertada, la de l’economia social i la del tercer sector. I els pressupostos del 2022 són absolutament clau», descriu Joan Segarra, president de la Confederació.

Veiem una certa inacció, esperem que a l’octubre s’aprovi la nova llei de vivenda a la que s’han compromès

Lucía Delgado

Portaveu de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH)

Vivenda: urgències per concretar a l’octubre

En política de vivenda, els plans del Govern també són ambiciosos, i es concreten en una inversió de 1.000 milions al llarg de quatre anys. El secretari d’Habitatge ha anunciat que la Generalitat pagarà el lloguer i els deutes a les famílies vulnerables. En la comissió bilateral amb l’Estat, continua viu el conflicte pel veto del Govern a la llei que limita el preu dels lloguers a Catalunya. Lucía Delgado, portaveu de la PAH, lamenta una certa «inacció» i demana que s’aprovi a l’octubre una llei d’emergència habitacional i de vivenda, a proposta d’un grup d’entitats, ja que existeix «un compromís» de Junts, ERC, els Comuns i la CUP sobre aquest tema.