Crisi migratòria

Un jutjat de Ceuta per a les devolucions de nens migrants

  • La interlocutòria judicial recorda que no es pot repatriar menors sense «observança estricta de la legislació espanyola»

Cuarta jornada en Ceuta de repatriación de los menores que llegaron en mayo

Cuarta jornada en Ceuta de repatriación de los menores que llegaron en mayo / Antonio Sempere (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Justícia ha ordenat parar l’operació del que Interior anomena «retorn acordat» dels nens migrants de Ceuta. El Jutjat del Contenciós 1 de Ceuta, en funcions de guàrdia, ha emès una interlocutòria aquest dilluns suspenent «l’actuació material dirigida a la repatriació dels menors no acompanyats que encara no han sigut tornats al Marroc».

La interlocutòria, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, ha sigut firmada després que, el matí d’aquest dilluns, la xifra de menors tornats per la frontera ceutina del Tarajal hagi ascendit ja a 60. Contra aquesta resolució judicial no cap recurs. És el principal obstacle que s’interposa en aquest moment davant l’actuació d’Interior i el Govern de Ceuta, totes dues després d’acord entre els executius d’Espanya i el Marroc.

El jutjat 1 considera «acreditat» que «ni s’ha incoat expedient administratiu, ni s’ha dictat cap resolució en relació amb al repatriació dels menors». El jutge recorda en els seus raonaments jurídics que, d’acord amb la Llei Orgànica d’Estrangeria i el Reial Decret que la desenvolupa, és de «preceptiu compliment la notificació de la incoació del procediment al menor, al Ministeri Fiscal i a l’entitat que ostenta la seva tutela, custòdia, protecció provisional o guarda, a fi que en un termini de deu dies puguin realitzar les al·legacions que consideri oportunes».

Notícies relacionades

En aquest procés que s’està produint des de divendres passat, «ni s’ha tramitat, complint els referits tràmits d’obligat compliment el procediment administratiu, ni consta resolució expressa sobre l’esmentada qüestió respecte a cada un dels menors exigible en la nostra legislació», diu la interlocutòria judicial

Davant tot el vist, acaba, «l’única decisió possible és ordenar la suspensió de l’actuació ‘de facto’ adoptada per l’Administració». La interlocutòria estima una petició presentada per la Coordinadora de Barris per al Seguiment de Menors i per la Fundació Raíces, entitats totes dues atentes a les circumstàncies de l’acollida de menors estrangers no acompanyats.