Crisi migratòria

Marlaska defensa les devolucions de nens a Ceuta: «Són retorns assistits»

  • Sobre la fiscalia i la ministra Belarra sosté: «Tots estàvem correctament informats».

Marlaska defensa les devolucions de nens a Ceuta: «Són retorns assistits»

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha sortit en defensa del procés de devolució de nens migrants sols al Marroc que s’està portant a terme a Ceuta des de divendres passat a raó de 15 cada dia.

En una entrevista concedida a la SER, el ministre ha remarcat que no es tracta d’expulsions de menors, sinó de «retorns assistits», i ha explicat que les quotes de 15 diaris –pactats entre Espanya i el Marroc– són un número «que permet un estudi detallat de les circumstàncies i necessitats» dels nens. Segons la seva opinió «el retorn assistit a les seves famílies és la manera més adequada de garantir l’interès del menor».

Les devolucions de nens migrants a Ceuta han aixecat les crítiques de les ONG d’atenció a la infància i del Consell General de l’Advocacia i han mogut a intervenir el defensor del poble i la Fiscalia d’Àrea de Ceuta. Aquesta ha obert un expedient informatiu dissabte i ha demanat diumenge la suspensió cautelar del procés, petició a la qual el jutjat de guàrdia de Ceuta es va negar aquest diumenge.

Grande-Marlaska ha assegurat que té garantit pel Marroc que els nens que estan sortint de territori espanyol escortats per la Policia tornin amb les seves famílies. «I els seus drets quedaran garantits en el seu entorn social, cultural i familiar». En dues ocasions el titular d’Interior ha insistit que entre els nens repatriats al Marroc no hi ha menors vulnerables (aquells sense família o que han relatat haver sigut sotmesos a maltractaments de tipus divers al seu lloc d’origen).

«Correctament informats»

Una vegada més una veu d’Interior ha assegurat que la fiscalia estava avisada del procediment. Grande-Marlaska ha assegurat que fins i tot ho sabien també en el ministeri de Drets Socials, la titular del qual, Ione Belarra, va inspirar una carta de protesta al ministre enviada divendres per advertir-lo de possibles i «greus» responsabilitats legals. «Totes les institucions competents estem fent els passos adequats», ha dit Grande-Marlaska, evitant comentar el contingut de la carta. «Tots estàvem correctament informats del desenvolupament dels esdeveniments», ha dit evitant entrar en la polèmica de la carta, que atribueix que «estem diverses administracions concernides». Grande-Marlaska ha assegurat que els dos ministeris estan «connectats dia a dia», i ha explicat que ha tingut «comunicació amb ella».

Sobre la falta d’informació prèvia a la fiscalia –que fonts del ministeri públic han ratificat a EL PERIÓDICO aquest cap de setmana– el ministre ha insistit: «Tots hem estat correctament informats, perquè a tots ens correspon garantir l’interès superior del menor». I ha remarcat: «Tots hem estat informats en els termes necessaris i precisos».

Grande-Marlaska atribueix la petició d’informació de la Fiscalia General de l’Estat a la qual «dins de les institucions, i per fer una avaluació correcta de com es va materialitzant el procés de retorn assistit és adequat que anem concretant i determinant tots els casos, si s’han materialitzat conforme al que correspon»

Notícies relacionades

Grande-Marlaska ha explicat que els nens tornats fins ara a territori marroquí «volien tornar al seu país», i ha insistit que el procés defensa «l’interès superior del menor». En aquest interès ha inclòs l’arrelament, i ha afirmat que les persones tornades «pateixen d’arrelament a Espanya».

El ministre ha afirmat que no és competència d’Interior determinar quins menors són els que surten del país, sinó del departament de Protecció de la Infància de la Ciutat Autònoma de Ceuta, que té la tutela dels nens migrants que van entrar nedant en l’onada humana de maig passat. A l’autoritat ceutina ha atribuït l’estudi de l’«interès individual de cada un d’ells».