A partir del 2 d’agost del 2021

Així és el nou DNI electrònic: característiques i novetats

  • Foto, firma i empremtes dactilars, a més de certificats d’autenticació i signatura electrònica, s’emmagatzemaran en un microxip visible en qualsevol dispositiu mòbil a través d’una ‘app’

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La creació del DNI Europeu o DNI electrònic, que respon al compliment del Reglament UE 2019/1157 del Parlament Europeu i del Consell de 20 de juny del 2019, d’obligat compliment per a tots els estats de la UE a partir del 2 d’agost que ve, actualitza la seva imatge i incorpora noves mesures de seguretat, tant visibles com invisibles.

La Policia Nacional, en un treball conjunt amb la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre – Reial Casa de la Moneda, ha dissenyat un recolzament que inclou característiques materials, tècniques, de seguretat, funcionals i d’usabilitat conformes amb les necessitats que sol·licita la ciutadania en l’era digital.

Un codi i 12 estrelles grogues

Entre els canvis introduïts, el nou DNI inclou la denominació en anglès (National Identity Card), ja que la normativa europea exigeix que les paraules ‘document d’identitat’ figurin en, almenys, una altra llengua oficial de les institucions de la UE. En l’anvers, també s’ha afegit el codi de dues lletres de l’Estat membre (ES en el cas d’Espanya), imprès en negatiu en un rectangle blau i envoltat de dotze estrelles grogues.

Aquest dimecres el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha presentat aquest document a la comissaria de la Policia Nacional de la localitat madrilenya de Móstoles. L’actriu Luisa Martín, la inspectora Miralles en la sèrie televisiva ‘Servir y proteger’, ha sigut la primera persona en rebre el nou Document Nacional d’Identitat, segons ha informat el Ministeri de l’Interior.

«La nostra meta és que el nou document es pugui utilitzar per tots els espanyols, perquè es beneficiïn de les oportunitats que ofereixen les tecnologies de la informació en la seva aplicació al comerç electrònic i a l’Administració Electrònica», ha afirmat Marlaska.

Identitat digital

Notícies relacionades

Aquest nou model de DNI Europeu s’emmarca dins del Programa d’Identitat Digital DNIE de la Policia Nacional, finançat amb recursos procedents de fons europeus. El programa treballa en l’actualitat en el desenvolupament d’una aplicació gratuïta que permetrà pròximament a qualsevol ciutadà l’acreditació de la identitat i l’ús de la signatura electrònica des del dispositiu mòbil. La foto, la firma i les empremtes dactilars, a més dels certificats d’autenticació i signatura electrònica, s’emmagatzemaran en un microxip, que serà visible al dispositiu mòbil a través d’aquesta ‘app’ que està en desenvolupament.

En els pròxims mesos també està previst el llançament del DNI Exprés, un sistema d’expedició semiautomàtic que reduirà els temps d’espera en les renovacions ordinàries i incrementarà la seguretat, obtenint la fotografia in situ; l’augment del nombre de Llocs d’Actualització Desassistida del DNI electrònic, per facilitar al ciutadà la renovació dels certificats digitals; i el pagament de taxes mitjançant targeta bancària.