Sondeig sobre les eleccions generals

7 claus i gràfics de l’enquesta del GESOP sobre el nou Govern espanyol

  • El nou Govern es posa en marxa amb el PP trepitjant-li els talons

  • El 61% dels catalans recolzen els indults als presos del procés

  • Clam entre els espanyols a favor de la ‘llei trans’ i els drets LGTBI

  • El 66% dels espanyols recolzen que els funcionaris teletreballin tres dies a la setmana

Enquesta eleccions generals Espanya: Sánchez repetiria majoria i Cs senfonsaria en benefici del PP

Enquesta eleccions generals Espanya: Sánchez repetiria majoria i Cs senfonsaria en benefici del PP

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb la pandèmia de la Covid una altra vegada descontrolada, els indults del procés superats i el terratrèmol al Govern ja apaivagat, el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO ens ofereix la primera fotografia d’un tauler polític que avança cap a l’equador de la legislatura. L’enquesta, efectuada els dies 14 i 15 de juliol a partir de 802 entrevistes, esbossa un empat entre el PSOE i el PP, però conté diversos senyals d’alerta per al president del Govern, Pedro Sánchez.

Aquestes són les principals conclusions del sondeig, amb gràfics inclosos.

Sánchez s’estanca

La concessió dels indults als líders de l’1-O manté estancades les expectatives de Pedro Sánchez, que veu com la remodelació de l’Executiu encara no ha suposat el cop d’efecte que perseguia. Els socialistes es mouen al voltant dels seus 120 escons actuals i no aconsegueixen capitalitzar el desgast del seu soci de coalició, Unides Podem, que pateix la major part de l’erosió governamental i es deixaria una desena de diputats.

Casado, a l’aguait

Mentre Sánchez no s’enlaira, el seu principal adversari, Pablo Casado, pren impuls i podria guanyar prop de 30 escons al quedar-se amb tot el desgast de Vox i la pràctica desaparició de Ciutadans. Els ultradretans retrocedirien una dotzena de diputats, mentre que el partit d’Inés Arrimadas entomaria una altra garrotada, potser definitiva, i podria quedar-se amb només 2 representants al Congrés. Amb tot això, el PP es queda a tot just 1,3 punts del PSOE. L’ajust de la seva estratègia d’oposició a un Govern sense tòtems determinarà si es confirma o s’esvaeix aquesta tendència.

La balança s’escora cap a la dreta

Ni Sánchez ni Casado podrien governar només amb els seus socis naturals, però el bon moment del líder del PP, en contraposició amb l’estancament del cap de l’Executiu, fa que el bloc conservador (PP-Vox-Cs) superi el progressista (PSOE-Unides Podem-Més País) i quedaria més a prop de la majoria absoluta. Una altra cosa és que, amb Vox en aquesta equació, Casado trobés altres aliats per apuntalar una hipotètica investidura.

Estrena sense entusiasme

La sensació de revulsiu no ha quallat entre els espanyols. El 46,3% dels espanyols aproven els canvis en l’Executiu, davant un 35,4% que els desaprova. Però una immensa majoria, el 69,8%, confien poc o gens en el nou Govern, mentre que només el 28% els atorga un vot de confiança. Fins i tot són més els votants del PSOE escèptics respecte als canvis (49,4%) que els que confien en el nou Gabinet (48%).

Díaz millora Iglesias

Aquest també és el primer sondeig del GESOP amb Pablo Iglesias fora del Govern i del lideratge d’Unides Podem. En aquest aspecte sí que s’ha produït un revulsiu clar, ja que la persona que va ungir com a futura candidata a la Moncloa, Yolanda Díaz, obté la millor nota de tots els líders polítics, tot i que sense arribar pels pèls a l’aprovat. Tan bona és la imatge de la vicepresidenta segona que fins i tot els votants del PSOE la puntuen millor que al mateix Sánchez, a qui ha assenyalat ja com a interlocutor preferent.

Els indults divideixen

Amb raó va vaticinar Sánchez que els indults del procés anaven a comportar-li bastant desgast polític, i això explica bona part de l’estancament socialista. L’enquesta ho confirma al reflectir que la majoria dels espanyols (55,7%) no estan d’acord amb la decisió de perdonar les condemnes als presos de l’1-O. Només el 38,4% recolza la mesura de gràcia. Els votants del PSOE estan dividits a parts gairebé iguals. Els catalans, en canvi, avalen de manera rotunda (61%) que els líders del procés hagin sigut excarcerats.

Aval a la ‘llei trans’ i al teletreball

El Govern també té algun respir en aquest primer sondeig després dels canvis de ministres. Dues iniciatives socials i laborals molt importants de l’Executiu compten amb un ampli suport per part dels espanyols. Més del 87% dels enquestats recolzen la ‘llei trans’ i el blindatge dels drets LGTBI. Fins i tot els votants del PP i de Vox difereixen dels seus respectius partits i avalen aquestes mesures. I dos de cada tres espanyols està d’acord amb el pacte perquè els funcionaris puguin teletreballar tres dies a la setmana.