18 de juliol

Víctimes del franquisme exigeixen una condemna de l’Estat

  • Reclamen al Govern central que la llei de memòria democràtica posi fi a la impunitat i anul·li les sentències franquistes

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Col·lectius de Memòria Històrica i de Víctimes del Franquisme han reclamat aquest diumenge, 18 de juliol, una condemna de l’Estat al cop d’estat contra el Govern de la Segona República i l’aprovació ja d’una llei de memòria «que posi fi a la impunitat del franquisme».

Un centenar de familiars i simpatitzants de víctimes de la dictadura s’han concentrat davant el Congrés dels Diputats perquè el Govern inclogui en el seu projecte «un reconeixement jurídic de les víctimes del franquisme al nivell d’altres de reconegudes per l’Estat espanyol, com les del terrorisme», «l’anul·lació de les sentències franquistes, incloent-hi una declaració d’il·legalitat dels tribunals repressius i dels consells de guerra, així com la judicialització de les fosses comunes, que no sigui amb un sistema privatitzat».

El Govern tenia previst aprovar el 13 de juliol el projecte de llei de memòria democràtica, però es va ajornar per la remodelació de l’Executiu.

Una nova llei catalana

Notícies relacionades

D’altra banda, el PSC ha registrat al Parlament una proposició de llei pionera, que preveu multes de fins a 150.000 euros per a qui promogui actes que comportin «descrèdit, menyspreu o humiliació» per a les víctimes del franquisme, o bé honors per als que van recolzar la dictadura. Amb això, pretenen unificar en un nou text la del memorial democràtic del 2007, la de fosses del 2009 i la de reparació jurídica de les víctimes del franquisme del 2017.

Després que una jutge suspengués de manera cautelar la retirada del monument franquista de Tortosa al concloure que, si es porta a terme el seu desmuntatge abans que es resolguin els recursos perquè es mantingui al lloc, serà «impossible o molt difícil» restituir-lo, la CUP n’ha exigit la retirada «immediata» perquè mantenir-lo suposa «un insult a la memòria».