Canvi de Govern

La nova ministra de Justícia, una enamorada de Villaviciosa i de la platja de Rodiles

Pilar Llop té arrels asturianes i passa les vacances al Principat amb la família

La nova ministra de Justícia, una enamorada de Villaviciosa i de la platja de Rodiles

La Nueva España

3
Es llegeix en minuts

De la nova ministra de Justícia se sap que és madrilenya, jutge especialitzada en violència de gènere, socialista, poliglota, filla d’un taxista i una perruquera... Però potser molt pocs saben que Pilar Llop Cuenca té arrels asturianes. La seva àvia materna Soledad, que va morir als 100 anys, era de Villaviciosa (de Castiello de la Marina) i tots els seus estius van transcórrer a casa de la seva tia Ana, a Villaverde la Marina. De Villaviciosa, confessa a ‘La Nueva España’, li agrada «tot». Sobretot, el paisatge, la gastronomia i la intensa activitat cultural. Al municipi, on continua tenint residència, hi passa les vacances estivals i nadalenques. Llop va compartir un moment amb aquest diari en la seva última visita al Principat, quan feia tot just un mes que s’havia posat al capdavant del Senat.

«Sempre m’he dedicat al servei públic i, a més, en contextos d’alta responsabilitat», expressava aleshores. Van ser les úniques paraules de Pilar Llop sobre política. L’ex delegada del Govern central per a la Violència de Gènere va accedir a ser entrevistada per aquest diari per parlar exclusivament de la seva relació amb el Principat. I els paràgrafs que prossegueixen recullen el seu amor per la Comarca de la Sidra. «Sempre m’ha encantat venir-hi; primer per vinculació familiar, i després, perquè aquest és un lloc amb un paisatge espectacular que cal posar en valor», afirmava a l’entrevista molt somrient

«Ens agrada el paisatge de Villaviciosa. Crec que la platja de Rodiles és un dels espais naturals més espectaculars d’Espanya. Ens encanta també la gastronomia; passejar pels ‘chigres’ és un luxe, igual que menjar fabada, peixos i marisc. I ens agrada que la cultura sempre hi sigui present: el Teatre Riera, l’Ateneu –ja estic desitjant que s’acabin les obres–, fer un tomb per la zona de l’art del preromànic... La vil·la, malgrat ser un lloc petit, culturalment és molt gran», afirmava. Llop defensava «la riquesa» de la ria de Villaviciosa, que segons la seva opinió és «un tresor espanyol que cal cuidar».

Notícies relacionades

Una de les aficions més grans de la jutge és fer compres al mercat del poble, on hi ha «la veritat», on «aprens les necessitats i virtuts d’Astúries». «A mi m’encanta escoltar la gent, ser pròxima i compartir no només els bons moments, sinó també els dolents. Vull continuar sent el que sempre he estat: una persona normal», afegeix. Durant l’entrevista, Llop va aprofitar per acostar-se a la plaça d’avituallament i comprar-hi mel. Els noms de Miguel i Loles surten a la conversa. Són els amics de Villaviciosa que la van introduir a «la vida de la vil·la», perquè «jo estava acostumada al llogarret, a les vaques...».

Al municipi, la nova ministra de justícia practica el golf i el teatre. La seva única experiència com a artista va ser fa dos estius en la recreació de l’arribada de Carles V a Villaviciosa, en què va fer de figurant. Va donar vida a un dels ajudants de càmera de la senyora Elionor, germana del príncep. «Ens sembla una iniciativa esplèndida que es faci aquí una recreació teatral de quan Carles V va arribar a Espanya amb 17 anys. Jo estic molt agraïda a José Luis Campa i al Teatre Contrast –l’agrupació que s’encarrega de la representació– per donar-nos l’oportunitat de participar-hi. De fet, aquest any ha debutat el meu nadó a ‘La Casa de los Hevia’. Va fer de Maria d’Àustria, filla d’Elionor d’Àustria i al seu torn neboda de Carles V, que tenia també uns ulls blaus esplèndids», expressava. L’amor de mare no enganya, la mirada de la petita Soledad crida l’atenció. «M’agrada passejar amb ella pel parc Ballina i que vegi el paó. Les persones aquí són especialment carinyoses amb els nens», diu.