Pel retard

El jutge ordena a la Generalitat identificar els responsables de la vacunació a la Policia

Investiga si va prevaricar amb el retard en la inoculació als agents

El jutge ordena a la Generalitat identificar els responsables de la vacunació a la Policia
3
Es llegeix en minuts

El jutge que investiga si la Generalitat va prevaricar amb el retard a vacunar els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya ha ordenat a la Conselleria de Salut que identifiqui els responsables que van intervenir en la gestió d’aquest procés i quins protocols van seguir.

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del Jutjat d’Instrucció número 17 de Barcelona també encomana al secretari d’Estat de Seguretat que identifiqui els responsables del Ministeri d’Interior que van participar en el procés de vacunació del coronavirus als membres de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya i quines funcions van desenvolupar.

El jutge ha ordenat identificar els responsables de procés de vacunació a requeriment dels Mossos d’Esquadra, a qui va encarregar la investigació per determinar si la Generalitat va cometre els delictes de prevaricació i contra el dret dels treballadors al no vacunar els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya al mateix ritme que a la policia autonòmica, fins que l’abril passat l’hi va ordenar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Segons el jutge, la petició d’informació, que han sol·licitat els Mossos en el marc d’aquesta investigació, resulta «idònia i necessària», ja que és l’«única» que en aquesta fase «embrionària» de la instrucció permetrà obtenir informació encaminada a aclarir els fets i esbrinar les persones que van intervenir en el procés.

A requeriment dels Mossos

En concret, el jutge ha ordenat al secretari general de la Conselleria de Salut que detalli els protocols establerts per al procés del pla de vacunació del coronavirus per a les forces de seguretat de l’Estat a Catalunya, així com el departament responsable d’aquesta gestió amb la identificació dels seus titulars.

També demana que Salut identifiqui els responsables que van intervenir en la gestió del procés de vacunació del coronavirus a la Policia i la Guàrdia Civil i quina funció van exercir, i si consta alguna documentació o intercanvi de peticions entre la Generalitat i els representants de les forces de seguretat en relació amb aquest procés.

Al secretari d’Estat de Seguretat el jutge li ordena, també a petició dels Mossos, que detalli els protocols establerts per a la vacunació del coronavirus als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya i que identifiqui els responsables dels departaments del Ministeri d’Interior que el van gestionar amb Salut.

Ultimàtum a l’abril

El jutge va obrir diligències arran d’una denúncia contra la Generalitat interposada pel sindicat de la Policia Nacional JUPOL i l’associació de la Guàrdia Civil JUCIL, pels delictes de prevaricació i contra el dret dels treballadors, pel retard de la vacunació als agents dels dos cossos a Catalunya fins que el TSJC va posar un ultimàtum a la Generalitat l’abril passat.

En concret, el TSJC va ordenar el 27 d’abril a la Generalitat que «sense cap excusa» garantís «immediatament i sense dilacions» la vacunació als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya, perquè en 10 dies assolís la mateixa proporció que en els Mossos, com finalment va acabar passant, a l’apreciar-hi una «aparença de discriminació».

Va acatar l’ordre

Per al TSJC, eren «eloqüents» les dades aportades per la Generalitat, que detallaven que el 22 d’abril estaven vacunats a Catalunya el 80,3% dels efectius dels Mossos d’Esquadra, el 79,1% de la Guàrdia Urbana de Barcelona i el 71,2% de les policies locals, davant el 9,9% de la Policia Nacional i el 6,3% de la Guàrdia Civil.

La Generalitat va acatar l’ordre del TSJC i el 8 de maig ja havia vacunat més de 3.700 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, i equiparava així la seva situació a la dels Mossos d’Esquadra.

Notícies relacionades

La secretària provincial de JUCIL a Barcelona, Milagros Cívico, ha destacat que gràcies a la seva demanda els agents dels dos cossos van ser vacunats i ha valorat «molt positivament» que el jutge ordeni investigar les «irregularitats injustes i indiscriminades» que van patir per part de la Generalitat en aquest procés.

Per la seva banda, el secretari regional de JUPOL a Catalunya, Marcos Veiras, ha indicat que espera que es depurin responsabilitats a la Generalitat i ha apuntat que haurien preferit que la investigació hagués recaigut en la Guàrdia Civil o la Policia Nacional perquè no confien en els comandaments dels Mossos, tot i que sí en els seus agents, perquè han sigut «assignats durant els últims anys del procés per membres de la cúpula política independentista».