Pandèmia de coronavirus

Salut acata l’ordre de vacunar guàrdies civils, però ho veu «ridícul»

  • Argimon insisteix que la vacunació es fa per grups d’edat i afirma que li «importa un rave» la professió que tingui el vacunat

  • El TSJC considera que s’ha produït una aparent «discriminació» dels cossos policials de l’Estat respecte als Mossos

Salut acata l’ordre de vacunar guàrdies civils, però ho veu «ridícul»
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha requerit a la Conselleria de Salut que garanteixi «immediatament i sense dilacions» la vacunació contra el coronavirus dels policies nacionals i guàrdies civils que exerceixen en aquesta comunitat i ofereix un termini de 10 dies perquè s’arribi a la mateixa proporció que en els Mossos. L’alt tribunal aprecia, igual que la fiscalia, que existeix una «aparença de discriminació» respecte als Mossos. La immunització dels membres de la policia catalana va ser completada per la Generalitat el febrer passat.

No obstant, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha valorat com a «ridícul» el criteri del TSJC. «Complirem, però per a això retardarem la vacunació de gent de 70 anys, aquí ho deixo», ha remarcat aquest dimarts en roda de premsa. Argimon ha recordat que en aquests moments estan immunitzant per franges d’edat, així que si ara Salut es dedica «a vacunar personal essencial, ja sigui guàrdia civil, bomber, mosso o mestre, deixarà de vacunar als de més de 60 o 70 anys, siguin guàrdies civils o no».

Visiblement molest, Argimon ha defensat que, a l’hora d’immunitzar, «no es discrimina per edat, gènere, creença ni per res». «M’és igual si és un mosso o un guàrdia civil, m’importa un rave la professió que tenen», ha etzibat. I ha afegit: «El criteri judicial d’arribar a la mateixa cobertura dels mossos... No el qualificaré... És ridícul, no el qualificaré més». L’epidemiòleg ha dit que, si no s’hagués paralitzat la vacunació amb AstraZeneca dels menors de 60 anys, «tots els professionals ja estarien vacunats».

El Govern català ha precisat que la vacunació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional es va iniciar més tard que la dels Mossos perquè no es va poder disposar de les dades, al mateix temps que ha apuntat que va ser l’Estat qui va aturar la vacunació amb AstraZeneca.

Petició sindical

La resolució del TSJC es produeix després d’acceptar la petició dels sindicats de guàrdia civil i policia nacional Jucil i Jupol perquè es dictessin mesures cautelars que ordenin a la Conselleria de Salut prosseguir amb la vacunació dels agents. Les dues agrupacions professionals van presentar un demanda en la qual demanaven mesures cautelaríssimes perquè consideren que s’ha frenat el procés de vacunació dels membres dels seus cossos, a diferència dels Mossos i Bombers, cosa que al seu parer vulnera el dret fonamental «a la igualtat i la no-discriminació».

La resolució afirma que resulten «eloqüents» les dades que el 77% dels Mossos, així com el 68,9% i el 77,9% dels efectius locals i la Guàrdia Urbana de Barcelona, respectivament, havien sigut vacunats a data 24 de març del 2021, davant el 3,6% i 2,8% de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Posteriorment van augmentar aquests percentatges, tot i que va continuar la diferència entre els cossos policials.

«No són necessàries gaires proves per entendre que la demora en la vacunació dels funcionaris dels Cossos de Seguretat de l’Estat que estan en actiu», recalca el TSJC, pot situar tals agents «en una situació de risc per a la seva salut» (fins i tot greu o irreparable) superior a altres grups de població. Per això és urgent la seva immunitat i no és procedent esperar que es resolgui el fons de l’assumpte.

Incompliment normatiu

Notícies relacionades

En el seu escrit, la fiscalia mantenia que, en cas de ser certs els fets al·legats pels sindicats policials, «s’hauria causat –o s’estaria causant– a més d’un incompliment normatiu patent, una clara i injustificada situació de discriminació per part de l’administració sanitària catalana». Per això, avalava les mesures cautelars sol·licitades, ja sigui la represa de la vacunació –en el cas que s’hagi «anul·lat ‘sine die’ per als esmentats col·lectius» – o l’aplicació del Pla Nacional de Vacunació, que estableix que els agents policials són treballadors essencials, i, com a tals, tenen prioritat en la immunització.

La setmana passada, la ministra de sanitat, Carolina Darias, va anunciar que el Govern assumiria la vacunació als agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que exerceixen a Catalunya, a càrrec de sanitaris dels dos cossos.