Pandèmia

Guàrdies i policies celebren que sigui l’Estat qui els vacuni a Catalunya

Diverses plataformes de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia denuncien la «deixadesa» de la Generalitat

El PSC pregunta en el Parlament al Govern sobre la no-vacunació a agents de les Forces de Seguretat de l’Estat

Guàrdies i policies celebren que sigui l’Estat qui els vacuni a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Diverses plataformes i sindicats de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia s’han congratulat aquest dimecres que el Govern central agafi les regnes de la vacunació de les Forces i Cossos de la Seguretat de l’Estat a Catalunya. En una nota pública, l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil, AUGC, majoritària en el Cos, ha recordat que «estaven més que fundades» les denúncies que ha repetit durant setmanes sobre una «discriminació de guàrdies civils i policies nacionals a l’hora de ser vacunats en aquesta comunitat autònoma».

Després de prolongades queixes d’aquestes plataformes sindicals policials acusant Salut de discriminació, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar aquest dimarts que serà el Govern central el que vacuni de Covid els agents de les Forces de Seguretat de l’Estat destinats a Catalunya, ja que aquesta és l’«única comunitat», va remarcar, en la qual aquests funcionaris no se’ls està vacunant.

Els sindicats Jucil i Jusapol han estimat que «es tracta d’una mesura que el govern Central ha hagut de prendre davant la deixadesa reiterada i l’abandonament de la Generalitat». La immunització dels membres del Cos de Mossos d’Esquadra va ser completada per la Generalitat el mes de febrer passat.

«Els membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a Catalunya no han sigut vacunats en els termes que sí que ho han sigut en altres comunitats autònomes i, per això, ja fa gairebé una setmana que el Govern ha pres la decisió de vacunar aquests membres a Catalunya», va dir Darias davant la comissió de Sanitat del Senat.

La ministra va assegurar que Sanitat fins i tot reservarà dosis per a guàrdies i policies, per vacunar-los «juntament amb la resta del personal que fa funcions essencials». Part d’aquests guàrdies i policies van començar a ser vacunats en les seves bases de Barcelona i Tarragona a finals de març, però el seu procés es va interrompre quan van sorgir les primeres aturades relacionades amb les cauteles entorn dels efectes de les vacunes d’AstraZeneca.

Retard

«Això és un departament de salut; mai discriminarem ningú», va assegurar ahir en roda de premsa el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon. El dirigent de Salut va atribuir a una entrega tardana del cens de vacunables el que la vacunació de guàrdies i policies no s’hagi completat encara a Catalunya.

El Govern central va demanar informació a la Generalitat de Catalunya el 10 de febrer, quan es va iniciar la vacunació de mossos, policies locals i bombers, sense estendre la campanya als seus col·legues dels cossos estatals, informa Europa Press. Dos dies després, la secretaria general del Departament d’Interior de la Generalitat va respondre en nom del conseller indicant que dilluns, 15 de febrer es posarien «en contacte amb la persona que indiqui per iniciar els tràmits corresponents».

El 16 de febrer, des de la Delegació del Govern a Catalunya es va traslladar al Departament d’Interior «totes les persones de contacte» corresponents a cada un dels cossos perquè poguessin planificar el dispositiu de vacunació, coordinar la programació i facilitar llocs, han assegurat a Europa Press fonts governamentals.

El temps va transcórrer entre contactes i algunes reunions sense que la campanya de vacunació comencés per als servidors estatals de la seguretat pública, entre nombroses reclamacions de la Delegació del Govern a Catalunya.

Notícies relacionades

El grup del PSC al Parlament ha registrat aquest dimecres diverses preguntes al Govern per saber per què la Conselleria de Salut «no va incloure» els membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que exerceixen a Catalunya en les vacunacions de personal considerat essencial. Els socialistes inquireixen quan està previst vacunar-los i si el Govern no els considera personal essencial.

També en el Parlament, Carlos Carrizosa, líder del grup parlamentari de Ciutadans, ha acusat el Govern d’«abandó» per aquest assumpte. Aquest retard de la vacunació a guàrdies i policies ha sigut inclosa pel grup parlamentari del PP en el Congrés entre les raons per reprovar amb una moció el ministre Grande-Marlaska.