Demanen explicacions

Els policies i els guàrdies civils es queixen per la baixa vacunació en comparació amb els Mossos

Els sindicats estudien demandes judicials i el Departament de Salut defensa les seves reunions davant «consideracions polítiques»

Els policies i els guàrdies civils es queixen per la baixa vacunació en comparació amb els Mossos
3
Es llegeix en minuts

Diverses organitzacions representatives de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han demanat aquest dijous explicacions a la Generalitat de Catalunya per canviar el calendari de vacunació contra la Covid-19 després de reprendre’s les injeccions de dosis de la companyia AstraZeneca, subministrant-la només als més grans de 60 anys. Entenen que no estan rebent el «mateix tracte» que els policies locals o els Mossos d’Esquadra.

El Departament de Salut català, per la seva banda, ha lamentat les «consideracions polítiques» dels sindicats de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, recordant que han tingut «reiterades» reunions sobre aquesta qüestió. Algunes organitzacions sindicals, no obstant, anuncien que estudien anar als tribunals.

La represa de la vacunació amb AstraZeneca de la plantilla de la Policia Nacional a totes les comunitats autònomes estava prevista per a les pròximes hores, no obstant el SUP ha denunciat que «en una decisió sense justificar a Catalunya només es vacunarà els policies nacionals d’entre 60 i 65 anys».

«Els altres policies nacionals destinats en la comunitat catalana hauran d’esperar per rebre la seva dosi a què es vacuni tota la població d’aquest rang d’edat a la comunitat», han assenyalat des del SUP, que volen no ser «marginats» i tenir el «mateix tracte» que els policies locals o els Mossos d’Esquadra.

80 policies i 200 guàrdies civils

JUPOL –majoritari a la policia– i JUCIL han demanat al Ministeri de Sanitat que aclareixi el canvi en el protocol, i anuncien que prendran mesures judicials «en cas de no començar de forma immediata la campanya de vacunació a la policia i la Guàrdia Civil».

El secretari regional de JUPOL a Catalunya, Marcos Veiras, ha mostrat el seu descontentament ja que «el Servei Català de Salut no ha complert amb les directrius marcades pel Ministeri de Sanitat en relació amb la vacunació de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat». Segons ell, fins ara s’ha vacunat únicament 98 membres de la policia a Catalunya i 200 guàrdies civils de Barcelona. Des de 

El CEP és un altre dels sindicats que ha censurat el que interpreten com un canvi en el pla de vacunació per part de la Generalitat per administrar el sèrum als agents d’entre 60 i 65 anys. «A tots els altres companys, res», critiquen.

Altres organitzacions assenyalen que el canvi es deu a una «reorganització» del calendari de vacunació a causa que el Govern ha autoritzat finalment que AstraZeneca se subministri als agents amb edats compreses entre els 55 i els 65 anys.

En un comunicat, l’AUGC ha lamentat l’«alentiment per l’augment del rang d’edat i la falta de dosis», tot i que celebren que s’inclogui el 10% de companys en actiu exclosos fins ara per edat. Entenen, no obstant, que no es pot tractar de forma diferent altres treballadors de la seguretat pública que, a diferència de la Guàrdia Civil o la policia, sí que estan rebent el sèrum.

Des de l’APROGC, associació de la Guàrdia Civil, també han mostrat el seu malestar instant el Ministeri de Sanitat que aclareixi «urgentment el motiu del canvi de protocol de vacunació». Aquesta organització indica que a Catalunya el que li han transmès les autoritats és que s’ha decidit «unilateralment no vacunar els guàrdies civils de menys de 60 anys».

Versió de la conselleria

Notícies relacionades

Fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat han informat que s’han reunit «en reiterades ocasions amb els representants de la Policia Nacional per organitzar la logística de la vacunació d’aquest col·lectiu».

En aquest sentit, han lamentat «les consideracions polítiques que fan els representants sindicals d’una policia que s’hauria de suposar neutral», i han reiterat que des de Salut no s’han oblidat d’aquest cos policial