Roda de premsa després del Consell de Ministres
El Govern resta importància a les proclames dels indultats a la sortida de presó
Montero assenyala que era de «preveure» la reacció dels presos i l’exacerbada «simbologia independentista» que va envoltar l’excarceració
La portaveu insisteix en la seva demanda al Govern que deixi «enrere, al més aviat possible» les propostes «extremes» i que no són «viables»
El Govern central no deixa d’enviar encàrrecs a l’independentisme una vegada creuat el Rubicó dels indults. Està disposat a reiniciar el diàleg amb el Govern, però també li adverteix que ha de portar a debat propostes que siguin «viables» i «deixar enrere» les que no conduiran més que a un atzucac, com l’exigència d’un referèndum d’autodeterminació i l’amnistia.
El Consell de Ministres extraordinari d’aquest dijous, el que va aprovar dos importants reials decrets lleis –el final de l’ús obligatori de la mascareta a l’exterior i la rebaixa dels impostos a la factura de la llum–, es va celebrar encara enmig de la ressaca de l’aprovació, fa dos dies, de la mesura de gràcia i de la fortíssima càrrega emocional que va arrossegar l’alliberament immediat dels nou presos del procés. El sobiranisme manté intactes les seves proclames, tot i que de moment no ha enviat senyals que pretengui tornar a la via unilateral.
De moment, ja està fixada la reunió entre els dos presidents, Pedro Sánchez i Pere Aragonès, per al pròxim 29 de juny, a les 17 hores, a la Moncloa; i uns dies més tard, el 9 de juliol, el cap de l’Executiu rebrà la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que va prendre possessió del càrrec dissabte passat. Però, a partir d’allà, el calendari entra en zona de penombra. Perquè el Govern espanyol, com ja va informar aquest diari, no vol córrer per a la convocatòria de la taula de diàleg amb la Generalitat. Prefereix que la situació es desinflami, que els indults es digereixin i poder reprendre les converses al final de l’estiu. Tot dependrà, no obstant, de la cita entre Sánchez i Aragonès. Però aquest dijous la ministra portaveu, María Jesús Montero, va confirmar que és complicat que el fòrum entre executius pugui celebrar-se el mes pròxim. «No puc confirmar si la reunió es produirà abans o després de l’estiu, però és evident que, conforme el calendari s’accelera, és més difícil trobar forats. Caldrà parlar amb el Govern per veure si li pot quadrar la convocatòria de la taula abans o després d’agost», va dir, si bé la «disponibilitat» de Sánchez cada cop és menor.
La titular d’Hisenda va reiterar que els continguts que portarà l’Executiu a aquesta cita són coneguts: serà l’agenda del retrobament que el president va oferir a Quim Torra el febrer del 2020. Sobre les propostes que portin ERC i Junts, socis del Govern, «caldrà preguntar-ho a ells», tot i que és fàcil «suposar» que insistiran en l’amnistia i el referèndum, exigències que, va repetir, el Govern central no acceptarà perquè queden fora del marc constitucional. Llavors Montero va enllaçar amb l’avís: «La taula de diàleg ha de superar, i com abans la deixem enrere millor, aquella fase de desideràtum, de posicions extremes, per avançar en qüestions que puguin ser viables» i que ajudin a «aprofundir en l’autogovern».
Els «límits», la Constitució i la llei
La portaveu ja va llançar una primera advertència dimarts, que va continuar Sánchez ahir dimecres al ple al Congrés, i que es va apuntalar aquest dijous. En definitiva, l’Executiu no vol que la segona cita de la taula torni a reproduir les consignes del passat, que l’independentisme manté, perquè llavors el camí serà estèril. Tot i que també entén que el sobiranisme ha de fer el seu viatge de tornada, baixar de la muntanya, i Aragonès, apunten fonts del Govern central, no ho té fàcil amb un Junts més insistent dins del seu Consell Executiu i amb la CUP pressionant des de fora.
Notícies relacionadesPer al Govern, la imatge dels presos de l’1-O sortint de la presó amb la reafirmació de les seves posicions era esperable. La retòrica sobiranista, assenyalen en l’Executiu, havia d’exacerbar-se en un moment d’enorme càrrega simbòlica i emocional. Les manifestacions dels condemnats va anar «envoltada», de manera «intensa», va dir Montero, de la «simbologia independentista». «Era obvi. És l’expressió normalitzada d’unes persones que se senten en aquesta situació i han complert penes de gairebé quatre anys. Era d’esperar, perquè aquestes persones no eren a presó per la defensa d’unes idees, això s’ha de reiterar una vegada i una altra. Són presos que van trencar la legalitat i per això complien condemna», va recordar, remarcant que la Constitució espanyola no és militant.
La portaveu va assenyalar que l’Executiu espera que la situació «es recondueixi», pel curs del «diàleg i la convivència, intentant posar sobre la taula propostes que realment millorin la vida dels ciutadans i no siguin només qüestió de titulars, sinó que permetin aterrar en coses concretes». Montero va remarcar que tothom sap quins són els «límits» del Govern central –la Constitució i la llei–, i la seva voluntat de diàleg és «ferma».
Indults del procés Referèndum a Catalunya Consell de Ministres Ciutadans PP - Partit Popular PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Govern Pedro Sánchez Independència de Catalunya Taula de diàleg sobre Catalunya Isabel Díaz Ayuso María Jesús Montero Quim Torra Vox Junts per Catalunya Polítics catalans presos Indults
- L’omeprazol, en el punt de mira de Salut per la seva mala utilització
- Aquell masclisme televisiu dels 90
- Successos Cau el "gran banc clandestí" de la màfia xinesa més activa a Catalunya: blanquejaven un milió d'euros setmanal
- El carrer d’Urgell estarà tallat al trànsit un any per les obres de FGC
- BCN concentra els pacients amb més de 10 fàrmacs al dia