Nova etapa a Catalunya

El Govern remarca en l’indult de Junqueras que rebutja la via unilateral

  • L’Executiu reconeix «el pes indiscutible» del líder d’ERC «en l’esdevenir de les relacions entre Espanya i Catalunya»

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’expedient mitjançant el qual el Govern indulta Oriol Junqueras fa referència explícita al fet que el líder d’ERC va rebutjar, en un article de fa dues setmanes, la via unilateral cap a la independència. En aquell escrit, titulat ‘Mirant al futur’, Junqueras deia que aquesta ruta cap a la secessió no és «viable» ni «desitjable», i recolzava la concessió dels indults.

Es tracta d’un dels arguments que el Govern dona per commutar la pena de presó al líder d’ERC, en un expedient avançat per ‘La Vanguardia’. Un altre, no menys important, és «el pes indiscutible» que té «en l’esdevenir de les relacions entre Espanya i Catalunya», com es remarca a l’expedient.

Com en els altres vuit casos, el Govern afirma que concedeix el perdó a Junqueras per la seva «utilitat pública», i per facilitar la «restablir la convivència i la concòrdia entre catalans». No obstant, l’indult està condicionat que el president d’ERC no cometi cap «delicte greu» en els pròxims sis anys; altrament, quedaria sense efecte.

Es tracta del marge més gran per rectificar que es dona el Govern. Tots els altres indults estan també condicionats que els presos no delinqueixin, però en alguns casos aquest espai de temps és de només tres anys.

Inhabilitat fins al 2030

Notícies relacionades

L’indult, que extingeix la pena de presó que tenia pendent el líder d’ERC, no l’eximeix de complir la condemna d’inhabilitació. Junqueras no podrà exercir càrrec públic –sí presidir el seu partit, com de fet ja fa– fins al 29 d’octubre del 2030. És a dir: Junqueras no podria ocupar cap càrrec a la Generalitat, per exemple, fins d’aquí a més de nou anys.

En la línia dels arguments que va defensar Pedro Sánchez en la seva conferència de dilluns a Barcelona, quan va anunciar que el Govern aprovaria avui els indults, l’expedient afirma que la mesura de gràcia busca lluitar contra la «profunda crisi social i política» que viu Catalunya. I també que contribueix a trobar una solució al conflicte per la via del «diàleg».