Els arguments del Govern per a la mesura de gràcia

El Govern indulta Forcadell i Bassa per «rebaixar la tensió»

  • L’informe argumenta raons d’utilitat per «encarrilar la solució al problema per les vies del diàleg»

  • Els adverteix que si cometen delictes greus en els pròxims anys, la mesura quedarà anul·lada

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’informe del Govern en el qual justifica la concessió de l’indult a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i a l’exconsellera de Treball Dolors Bassa es fonamenta que aquesta mesura respon a «la profunda crisi social i política» de Catalunya i no representa un retret a la sentència dictada pel Tribunal Suprem.

En l’argumentació, avançada per Eldiario.es, l’Executiu afirma que l’indult «no trenca en absolut» el prestigi del tribunal sentenciador i en canvi sí que és «un mecanisme idoni per rebaixar la tensió social i política» i «encarrilar la solució al problema per les vies del diàleg polític i l’entesa».

Notícies relacionades

Defensar els indults per «respondre a la profunda crisi social i política» que viu Catalunya sense que la mesura pugui entendre’s com un retret al Tribunal Suprem. Aquesta és la balança que ha intentat equilibrar el Govern als expedients d’indult als nou presos del procés que ha concedit aquest dimarts. En l’argumentació de la mesura de gràcia per a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera de Treball Dolors Bassa, a la qual ha tingut accés elDiario.es, l’Executiu justifica que l’indult «no trenca en absolut el prestigi» del Tribunal Suprem i és alhora «un mecanisme idoni per rebaixar la tensió social i política» i «encarrilar la solució al problema per les vies del diàleg polític i l’entesa».

La mesura de gràcia es basa, doncs, en el supòsit més polític, el de la utilitat. Com en la resta dels informes, el text insisteix en la intenció que els indults contribueixin a «restablir la convivència i la concòrdia entre catalans o donar una oportunitat per a un nou començament en les relacions entre Catalunya i Espanya». Com en la resta dels presos, l’indult a Bassa i Forcadell no afecta les penes d’inhabilitació, que segueixen vigents. I està condicionat que no tornin a delinquir de forma greu en els pròxims anys. Per a l’expresidenta del Parlament i l’exconsellera i sindicalista, aquest període és de tres i quatre anys respectivament. Si delinquissin en aquell termini, l’indult quedaria sense efecte.