Entrevista al president de la Generalitat Valenciana
Ximo Puig: «¿Indults? En qüestions d’Estat, el PP hauria de recolzar lleialment el Govern»
El presidente de la comunidad autónoma de Valencia, Ximo Puig, fotografiado tras la entrevista en la redacción de El Periódico /
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig (Morella, 1959), és una de les veus que denuncia amb més força des de fa temps la centrifugació de recursos que exerceix la Comunitat de Madrid en detriment dels altres territoris. A les portes dels indults del procés, el baró socialista es pronuncia sense embuts a favor d’una mesura que considera com el punt de partida
Ha visitat Barcelona en vigílies dels indults als presos del procés i de la reactivació de la taula de diàleg. Amb les posicions que estem sentint, ¿tem que el debat sobre el model territorial es torni a polaritzar?
No hi ha cap altra via que el diàleg. El debat territorial no és simplement Catalunya, hi ha una necessitat d’una nova articulació de l’Estat. Hem d’anar a un Estat federal tot i que no vulguin dir-li federal. Si el problema és el nom, que se l’anomeni d’una altra manera, però que tingui un efecte federal. L’Estat de les autonomies necessita un ‘aggiornamento’ que acabi amb les dobles velocitats que hi ha.
Per convèncer que hi ha una via alternativa al centralisme i l’independentisme, ¿quines propostes hauria de posar el Govern de Sánchez sobre la taula de diàleg amb Catalunya?
Fa uns quants anys vaig dir que calia remuntar-se a l’Estatut que va ser ratificat pel poble de Catalunya. Ha canviat l’atmosfera i ara és favorable al retrobament. Hi haurà moltes dificultats, però cal aprofitar aquest clima favorable perquè ens estem jugant el futur de les pròximes generacions.
Planteja, doncs, recuperar l’Estatut que va ser retallat el 2010.
Per mi seria un plantejament vàlid perquè hi ha qüestions d’aquest Estatut que van ser retallades, perquè el PP les va recórrer, però que estan vigents en altres estatuts d’autonomia. Si poguéssim fer una retrospectiva històrica, veuríem com probablement va ser un error no haver intentat arribar a un acord amb Artur Mas quan va plantejar el pacte fiscal. Hem de fer autocrítica tots per buscar un espai de cooperació. Sempre hi haurà disfuncions i mirades diferents, però a Espanya hem d’estar a gust tots.
Vostè s’ha pronunciat amb molta claredat a favor dels indults. Una mesura que concita el recolzament de les patronals i els sindicats. ¿Els indults són la solució al conflicte català?
Per més que s’entossudeixin els que tenen un esperit revengista, perquè Espanya sigui un país decent, no ha de fer una cultura de perdedors. Els indults no són la solució definitiva, però són un pas enfocat a la societat catalana, més enllà dels partits. I en qüestions d’Estat, el PP hauria de recolzar lleialment el Govern. Jo no era partidari de l’aplicació de l’article 155, però ho vaig defensar per lleialtat al Govern de Mariano Rajoy en el Comitè de les Regions. Quan la dreta és a l’oposició, mai es posa al costat del Govern en temes d’Estat. Aquest és un dels grans dèficits de la democràcia espanyola.
«Va ser un error no haver intentat arribar a un acord amb Artur Mas quan va plantejar el pacte fiscal»
Catalunya ha estrenat un Govern amb un president d’ERC. ¿Confia que millorin les relacions amb el País Valencià, que en els últims anys s’han refredat?
Es va produir un cert allunyament quan vam veure que l’Executiu català no estava massa interessat en aquesta relació. No va ser gaire ben interpretat que la Generalitat de Catalunya no participés en un acte conjunt amb empresaris valencians a favor d’una cosa tan elemental com el Corredor Mediterrani. Amb el president Aragonès espero que es pugui restablir la normalitat des del respecte a l’autonomia i el projecte polític de cada comunitat. Al tenir molts interessos comuns, per a nosaltres és clau que Catalunya participi en espais multilaterals.
¿El procés ha beneficiat el País Valencià en termes econòmics? ¿Hi ha hagut un ‘sorpasso’ valencià a l’economia catalana?
No m’agrada parlar en aquests paràmetres perquè si Catalunya té una situació inestable, això acaba afectant tota l’economia espanyola. És veritat que ha visibilitzat un País Valencià que tenia un marc d’estabilitat i ha generat confiança i oportunitats a moltes empreses. Però és compatible amb una Catalunya estable que participi d’un projecte comú.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Indults del procés Referèndum a Catalunya Ximo Puig Independència de Catalunya Taula de diàleg sobre Catalunya