Qüestionada també pels grups

Els vaivens i el xoc amb les autonomies minen Darias a Sanitat

  • La ministra acumula fronts per les limitacions a l’hostaleria, la segona dosi d’AstraZeneca i el nou sistema MIR

  • Alguns presidents socialistes plantegen fins i tot la conveniència del seu relleu al capdavant del departament i a la Moncloa la protegeixen

Els vaivens i el xoc amb les autonomies minen Darias a Sanitat

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

6
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Quan es va incorporar al Govern, el gener de l’any passat, Carolina Darias tenia fama de dirigent treballadora i discreta que evitava el soroll i el conflicte. La reputació es va veure confirmada durant el seu pas pel Ministeri de Política Territorial. Ara, no obstant, amb prou feines quatre mesos i mig després d’haver deixat aquesta cartera per assumir la de Sanitat, arran de l’elecció de Salvador Illa com a candidat del PSC a les eleccions catalanes, es troba en dubte. Darias encadena durant les últimes setmanes xocs amb les autonomies i els sanitaris, vaivens i missatges contradictoris: l’obligatorietat o no a tot Espanya de les restriccions a l’hostaleria, la segona dosi d’AstraZeneca, la inoculació de la selecció espanyola de futbol i el procés d’elecció de places MIR són els episodis principals.  

La dreta acusa la ministra de sembrar el «caos». Els aliats tradicionals del Govern també la critiquen. El líder de Més País, Íñigo Errejón, per exemple, li va criticar dimarts que fos incapaç de «generar certeses». El malestar s’estén als presidents autonòmics socialistes. Alguns, fins i tot, plantegen la possibilitat que Pedro Sánchez aprofiti per rellevar-la en la pròxima crisi de Govern que, segons fonts de l’entorn del president, fa un temps que perfila. Altres mandataris del PSOE consideren que aquesta decisió seria massa expeditiva, poc «convenient», però admeten que Darias s’està quedant «sense autoritat». A la Moncloa, mentrestant, tanquen files. «És una gran ministra», asseguren. 

Els episodis

Entre els conflictes que afecten Darias, el que més impacte té sobre els ciutadans és el de les restriccions a l’hostaleria. Durant el primer tram d’aquesta primavera, l’Executiu va rebutjar taxativament prorrogar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig, en contra del que demanaven diverses autonomies i grups parlamentaris. Els territoris, va assegurar el Govern, comptaven amb eines suficients per fer front a la nova etapa de pandèmia, marcada pel descens dels contagis i l’espectacular ascens de la vacunació. 

Però després l’enfocament va canviar. Sanitat va decidir pactar amb les comunitats unes restriccions comunes a tot Espanya i va portar al Consell Interterritorial la seva proposta, que incloïa limitacions a l’hostaleria, una matèria que és de competència autonòmica. Va sortir aprovada, però amb l’oposició dels territoris del PP, així com de Catalunya i Euskadi. Alguns es van declarar en rebel·lia. Madrid, sempre preparada per a l’enfrontament amb Sánchez, va recórrer la decisió a l’Audiència Nacional, que, en les seves mesures cautelaríssimes, li va donar la raó davant el Govern. Les restriccions quedaven suspeses en la comunitat d’Isabel Díaz Ayuso. I llavors, per segona vegada en poc temps, Sanitat va tornar a recular. Les limitacions de bars, restaurants i establiments ja no eren «d’obligat compliment». A l’esborrany que s’abordarà aquest dimecres en la nova cita de l’Interterritorial ni tan sols apareixen. 

Poc abans d’aquest gir, Darias ja havia protagonitzat una altra sonora disputa amb diverses autonomies. Davant l’aparició d’uns raríssims trombes entre la població més jove vacunada amb AstraZeneca, Sanitat va decidir, en contra de l’opinió de l’Agència Europea del Medicament (EMA), encarregar el seu propi estudi i paralitzar el procés d’immunització dels treballadors essencials, que es van quedar als llimbs sense saber què passaria amb la seva segona dosi. Finalment, el ministeri va defensar que els afectats haurien de completar la pauta amb Pfizer en lloc d’AstraZeneca i va portar la proposta a la Comissió de Salut Pública, un organisme de tipus tècnic que reuneix al Govern i els territoris. Va sortir aprovada, però, de nou, amb el vot en contra de diverses autonomies. Després, els vacunats amb AstraZeneca van triar majoritàriament repetir dosi, en contra del que proposava Sanitat. Nou cop a l’autoritat de Darias. 

Després, els sanitaris. El nou sistema d’elecció de places de formació d’especialistes, que estableix l’elecció de manera telemàtica i sense dades en temps real, ha provocat el rebuig unànime dels metges, que fa setmanes que organitzen protestes. Excepte el PSOE, tots els partits, inclòs Unides Podem, soci de la coalició, rebutgen la iniciativa. 

L’última polèmica ha arribat pel futbol. Després del positiu del capità, Sergio Busquets, es va obrir el debat de si la selecció havia de ser vacunada abans que comencés l’Eurocopa 2020, igual que la tindran administrada els esportistes que participin en els Jocs Olímpics de Tòquio. El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, es va mostrar a favor, ja que és un cas «excepcional» perquè l’equip és marca Espanya. L’assumpte va passar a la Comissió de Salut Pública, que va evitar pronunciar-s’hi perquè no és un tema de la seva competència, així que el dubte s’ha de resoldre a l’Interterritorial d’aquest dimecres, només cinc dies abans del debut del combinat espanyol en la competició.

El malestar intern

Els presidents autonòmics socialistes, a diferència dels d’altres formacions, han guardat fins ara silenci en públic. Però el malestar no s’amaga en privat. Un d’ells, consultat per EL PERIÓDICO, coincideix que els episodis anteriors suposen «errors gravíssims» per part de Darias. Defensa fins i tot el seu possible relleu si hi ha una crisi de Govern, perquè «no sembla fàcil» que la ministra «canviï de registre». 

No és una visió compartida per tots els territoris que governa el PSOE. Una altra comunitat remarca que seria el segon canvi en Sanitat en plena pandèmia, després del d’Illa. «El que convé ara és tranquil·litat, perfil baix, diàleg amb les autonomies i sentit comú», assenyalen. Alguna cosa que, continuen les mateixes fonts, ha faltat fins ara. «Tot i que se’ls va avisar del que passaria amb les restriccions a l’hostaleria i AstraZeneca. I la seva reacció... Bé, la seva reacció ja s’ha vist», expliquen.

Notícies relacionades

A l’equip de la ministra, no obstant, insisteixen que no hi ha «intranquil·litat» ni perspectiva de relleu i atribueixen les anades i vingudes a «turbulències» dins d’una gestió complicada de la pandèmia. Però incideixen que el seu principal actiu és el desplegament del procés de vacunació, que «va com un tret» i que permetrà complir l’objectiu d’un 70% de la població immunitzada a l’agost. Reconeixen que el caràcter de Darias és diferent del d’Illa, perquè cada ministre té la seva pròpia empremta, i ella sempre ha buscat anar de la mà dels territoris.

A la Moncloa, mentrestant, tanquen per ara files amb la dirigent canària. Ella va arribar al Consell de Ministres de la mà de l’escudera de Pedro Sánchez, Carmen Calvo, i l’opinió que tenen d’ella és positiva. El cercle del líder socialista considera que les ensopegades poden ser normals, però no desacrediten la seva tasca al capdavant del seu departament. Un alt càrrec hi resumeix així, sense matisos: «És una gran ministra». No obstant, en una possible remodelació de l’Executiu, encara sense data, poit passar de tot i en l’entorn del president prefereixen no afegir-se a les apostes.