Iniciativa

Sánchez compareixerà el dia 30 en el Congrés per explicar els indults

El Govern aprovarà la mesura de gràcia el pròxim dimarts o, com molt tard, l’endemà, el dia 29

La cita amb el president Pere Aragonès encara no té data concreta

Sánchez compareixerà el dia 30 en el Congrés per explicar els indults

EUROPA PRESS / ISABEL INFANTES

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Finalment serà dimecres 30 de juny quan el president del Govern, Pedro Sánchez, donarà compte davant el Congrés de l’aprovació dels indults pel Consell de Ministres. Aquest dissabte, el seu equip a la Moncloa va registrar la compareixença, a petició pròpia, davant el ple de la Cambra baixa per informar dels dos últims consells europeus –l’extraordinari del 24 i 25 de maig i l’ordinari dels pròxims 24 i 25 de juny–, així com de la situació política i econòmica», segons consta a l’escrit registrat al Congrés. 

L’Executiu aclareix així una altra de les dates clau en aquest llarg trajecte cap a la mesura de gràcia. En l’última setmana, fonts del partit socialista havien apuntat el 7 de juliol com a data perquè el president acudís a la Cambra baixa a explicar-se, però fonts de la Moncloa indicaven que aquell dia potser quedaria lluny, perquè els indults als líders del procés s’aprovaran el 22 de juny –és el dia «més probable» ara mateix– o, com a molt tard, el dimarts 29. No hi ha encara confirmació oficial, tot i que en principi només hi ha aquestes dues alternatives. 

El Consell de Ministres també es reunirà de manera extraordinària el pròxim dijous, però per aprovar el reial decret llei que eliminarà l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en exteriors, que entrarà en vigor dissabte 26 de juny. No obstant, la Moncloa no vol barrejar les dues qüestions. En primer terme, perquè la dreta no acusi Sánchez de voler tapar la mesura de gràcia amb una iniciativa d’impacte social i que serà acollida pels ciutadans després de més d’un any de lluita contra la pandèmia. I dos, perquè el president no vol que el perdó governamental es vegi com una iniciativa «vergonyant»: el defensa al descobert perquè la considera una pedra fonamental en el camí de recomposició de la «convivència» dins de Catalunya i de Catalunya amb la resta d’Espanya. 

La remodelació del Gabinet

El 30 de juny, doncs, Sánchez agruparà dues qüestions: consells europeus i indults. La compareixença del president al Congrés per donar compte de les cimeres europeus és obligatòria i sol ser un debat de cinc o sis hores previ, habitualment, a la sessió de control a l’Executiu. Ara, la Moncloa ha preferit sumar els dos elements en lloc de programar dos plens separats. Tot i que Sánchez no portés a col·lació la qüestió dels indults, l’oposició l’hi retrauria. I més en aquest cas, quan aquesta qüestió està instal·lada en primera línia del debat públic des de fa un mes i quan PP, Cs i Vox emeten missatges duríssims contra Sánchez, acusant-lo de traïció només per «mantenir-se en el poder». Els populars han colat el Rei al centre de l’escena a través de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. 

Notícies relacionades

Sánchez té una altra cita pendent, la reunió amb el president, Pere Aragonès, a la Moncloa, en principi programada per a aquest mes, tot i que no té data. El que ja està clar és que l’aprovació dels indults serà prèvia a aquesta primera entrevista entre els dos presidents. 

Una vegada quedi tancada la carpeta de la mesura de gràcia, el líder socialista podria emprendre una profunda remodelació del Govern. A ell mateix se li ha preguntat sobre aquesta qüestió. A Buenos Aires, fa 10 dies, va confessar que la seva prioritat és la vacunació i la recuperació econòmica, però no la va negar. També podria demorar aquesta reestructuració ministerial per a l’arrencada del curs polític, al setembre, tot i que la col·locació de les peces en els últims dies, amb el panorama més aclarit una vegada es doni via lliure als indults, apunta que la reorganització del Gabinet pogués tenir lloc el pròxim mes.