«Explicar-se des de la presó»

Junqueras crida a l’«esforç davant l’adversitat»: «Els que persisteixen, guanyen»

El president d’ERC ha presentat el seu llibre ‘Contra l’adversitat’ davant la plana major del partit a Barcelona

El nuevo presidente de la Generalitat, Pere Aragonès (a la izquierda), abraza al presidente de ERC, Oriol Junqueras, tras ser elegido por mayoría absoluta, este viernes.

El nuevo presidente de la Generalitat, Pere Aragonès (a la izquierda), abraza al presidente de ERC, Oriol Junqueras, tras ser elegido por mayoría absoluta, este viernes. / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha dit aquest dissabte que «el que ens justifica és esforçar-nos davant l’adversitat» i, així, ha assenyalat que «els que persisteixen, guanyen».

Són unes paraules que ha pronunciat en el marc de la presentació del seu últim llibre, ‘Contra l’adversitat’ (editat per Ara Llibres), feta al parc central del Poblenou al costat de l’exconsellera Meritxell Serret i la psicòloga Alba Alfageme.

Ha sigut un diàleg en què s’ha esquivat l’actualitat política i en què Junqueras ha portat a col·lació la seva faceta de professor, llançant al públic diverses reflexions. «Escola, treball i família» o, dit d’una altra forma, «aprendre, treballar i estimar», són els tres pilars que ha identificat Junqueras com a guia d’acció política.

«Si som capaços de fer això de forma sostinguda i prou seriosa, de forma col·lectiva, amb un equip prou gran, segur que tenim molta capacitat de transformar el món i fer que sigui un lloc millor», ha afirmat davant nombrosos càrrecs del partit que han anat a sentir-lo, entre els quals el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

«Explicar-se» als fills

Amb aquest llibre, escrit sobretot durant el primer confinament –que ell ha passat a la presó, on compleix condemna per sedició–, Junqueras ha volgut «explicar-se» davant els seus fills, avui encara petits. «Segur que el moment en què vau estar més a prop d’intuir l’eternitat va ser quan van néixer els vostres fills», ha apostat el president d’ERC.

Junqueras ha lloat les generacions anteriors a la seva al recordar la importància que per ell han tingut la seva mare i la seva àvia. En aquest punt, ha dit que tant la seva mare com dos dels seus besavis van ser condemnats per sedició: «En aquest país no és tan estrany. Quan això és una constant en el temps i és tan generalitzat com ho és al nostre país significa que alguna cosa passa», ha ironitzat.

«Significa que queda molta feina per fer per culminar el camí cap a la llibertat: i ningú està tan disposat i preparat a fer-ho com nosaltres», ha reivindicat tot seguit.

Notícies relacionades

També ha fet un símil entre la vida i una cadena, composta per moltes baules i que es trenca quan falla la més feble, per la qual cosa comptar amb una molt forta no és cap garantia d’èxit. L’acte ha acabat amb Junqueras entregant un ram de flors a Serret, que aquest dissabte ha fet anys.

En la presentació del llibre s’ha vist, a més d’Aragonès, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés; el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián; o la portaveu d’ERC, Marta Vilalta.