La mesura de gràcia, imminent

El Govern afina la data d’indults: 22 o 29 de juny, «al més aviat possible, millor»

  • «Quan diem, i jo mateixa ho he dit, que estan a prop, és perquè la setmana que ve o la següent han d’estar acabats», diu Calvo

  • La vicepresidenta relata que Campo li va dir que Justícia estava perfilant ja tots els expedients, perquè sabés «quan els podia portar a l’ordre del dia»

El Govern afina la data d’indults: 22 o 29 de juny, «al més aviat possible, millor»

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

L’Executiu va afinant ja la data en què concedirà els indults als 12 condemnats del procés. Serà dimarts vinent, 22 de juny, o el següent, dia 29. Tal com ja s’assumia. «Al més aviat possible, millor».

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha sigut la que aquest dimarts, en una entrevista a Canal Sur Radio, ha ofert aquestes dues opcions de dates amb què treballa el Gabinet. Ella és la que coordina la tramitació dels expedients, amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i el secretari general de la Presidència, Félix Bolaños, i per tant és plenament coneixedora de l’evolució de cada un. És més, ha sigut ella la que en els últims dies ha avançat que la mesura de gràcia ja estava «a prop», mentre que el president, Pedro Sánchez, ha defugit en tot moment baixar al detall per concentrar-se en la «pedagogia» amb la qual fer front a la dreta i apaivagar el seu partit. Un repartiment de papers entre el líder i la seva número dos.

«Quan diem, i jo mateixa ho he dit, que estan a prop, és perquè la setmana que ve o la següent, d’aquí no gaire més que dues o tres setmanes, han d’estar acabats», ha explicat Calvo a Canal Sur Radio, informa Europa Press. Ha explicat llavors que el Ministeri de Justícia està «acabant els expedients», que són «individualitzats».

Notícies relacionades

«No deixen de ser indults normals i corrents, en què tots els informes que cal obtenir requereixen després una mica de temps per anar acabant-los, però en aquest sentit no tenen més diferències. Per això dic que aviat, perquè el ministre de Justícia va estar al meu despatx no fa més de vuit dies i em va dir que els estaven ja perfilant tots i que jo ja sabés quan els podia portar a l’ordre del dia», ha sostingut. Calvo és la que presideix la Comissió General de Secretaris d’Estat i Sotssecretaris, l’òrgan que setmanalment –en aquesta legislatura, cada dijous– decideix quins assumptes es porten al Consell de Ministres següent, si bé el cap de l’Executiu té la potestat de portar qualsevol tema en mà a la reunió amb el seu Gabinet.

Les paraules de la vicepresidenta, per tant, condueixen a l’aprovació dels indults el 22 o el 29 de juny. ¿I podria ser el 6 de juliol? «Aquí o abans», ha respost. «Com abans els acabem millor, perquè aquest és un debat en què el Govern està fent una aposta ferma, harmoniosa i mirant al futur d’una Espanya que és amb Catalunya i d’una Catalunya que ha de començar a aixecar deu anys molt frustrants per als catalans, on Catalunya ha perdut molt més», ha afegit. La número dos ha insistit que aquests indults, tot i que tinguin una «rellevància política importantíssima», que «ningú» els hi pot treure, i el Govern, tampoc, es tramiten, des del punt de vista administratiu, com tots els altres.