Postura de Podem

Belarra demana crear una elèctrica pública en vista de l’«oligopoli» del sector

  • La ministra de Drets Socials vincula la pujada de la llum amb les mesures del Govern

3
Es llegeix en minuts

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha defensat la necessitat de ser «valenta» i plantejar, en vista de la polèmica per la pujada de la tarifa elèctrica, la creació d’una empresa pública d’energia per no deixar el preu de la llum «en mans» de l’«oligopoli» del sector.

A més, s’ha preguntat «si és casualitat» que aquest augment de la factura coincideixi amb les mesures aprovades pel Govern per reduir els ‘beneficis caiguts del cel’ a aquestes empreses per valor de 1.000 milions i la creació d’un Fons de Sostenibilitat que també minora la seva retribució en 7.000 milions més, mesures que s’orienten a baixar el cost de l’electricitat.

I és que la també aspirant a liderar Podem en la pròxima Assemblea Ciutadana ha puntualitzat que les elèctriques tenen un «historial» en aquest país amb «multes milionàries» imposades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per «manipular el preu de la llum al mercat». Concretament ha citat el cas d’Iberdrola el 2015 i Naturgy el 2019.

En declaracions a TVE, Belarra ha detallat que l’Executiu, en vista de la nova estructura tarifària per trams horaris que ha entrat en vigor, ha de ser «humil» i «escoltar» amb «empatia» la ciutadania i els consumidors, de cara a determinar després si seria necessari replantejar les decisions que han pres.

En mans de tres empreses

No obstant, creu que el problema «fonamental» que té la factura elèctrica és l’estructura del mercat elèctric, amb un «oligopoli» de només tres empreses (Naturgy, Endesa i Iberdrola) que acumulen gairebé el 80% del subministrament de les llars.

En aquest sentit, ha recalcat que «per primera vegada» un Govern estatal s’ha «atrevit a tocar els privilegis d’aquestes elèctriques amb dues mesures històriques», la regulació d’aquests ‘beneficis caiguts del cel’ i el Fons de Sostenibilitat del mercat elèctric, que retira sobreretribucions.

Per tant i en vista a aquesta nova pujada, Belarra ha dit que la resposta perquè no siguin les empreses elèctriques les que «tenen a les seves mà» el preu de la llum és «meridianament clara» i demana apostar per una empresa pública d’energia, com proposa Podem en el seu programa electoral, i també a plantejar per a les negociacions de l’acord de coalició amb el PSOE, tot i que aquesta mesura no es va incloure.

«Transparència» al mercat

Per a la ministra hi ha diversos motius que justifiquen aquesta mesura. D’una banda permetria aportar «transparència» a l’hora de conèixer quant costa el quilowatt per hora «de veritat», potenciar el consum d’energia renovable i aportar competència al mercat, mitjançant una companyia que «no tindria afany de benefici» amb un bé de primera necessitat.

Notícies relacionades

De cara a la seva possible constitució, Belarra ha dit que seria «molt senzill» i es basaria en el fet que es puguin «revertir al públic» les concessions hidroelèctriques que caducaran en pròxims anys i apostar per l’energia fotovoltaica de teulada, un element «intensiu» en ocupació i que permetria a moltes comunitats de veïns «desconnectar-se de la xarxa central i autoproveir-se».

«Toca apostar per aquesta empresa pública, ser valents, mirant als ulls els poderosos en vista d’una situació que és molt dolorosa per a les famílies», ha dit la ministra de Drets Socials. Al seu torn, i sobre la futura llei de vivenda, Belarra confia a poder aprovar aquesta normativa de «manera imminent» al ser una de les seves «principals ocupacions» dins del Govern. D’aquesta forma, ha reivindicat regular «una vegada per sempre el lloguer» i «punxar» aquesta «bombolla» que dificulta a moltes famílies arribar a fi de mes.