Gravacions, mencions i agendes

Els 20 indicis que el jutge veu contra Cospedal en la Kitchen

  • En una gravació del número dos de Fernández Díaz diu que l’exsecretària general del PP «sap de sobres el que hi ha»

  • A l’agenda de Villarejo apareix freqüentment com a «Cospe» o «MD» i el seu marit com a «IHL»

MADRID. 02.06.2021. POLÍTICA. Comparecencias en la comisión de investigación del caso Kitchen en el Congreso de los Diputados. María Dolores de Cospedal al salir del Congreso. Al fondo, Ignacio López, su marido, también imputado.  FOTO: JOSÉ LUIS ROCA

MADRID. 02.06.2021. POLÍTICA. Comparecencias en la comisión de investigación del caso Kitchen en el Congreso de los Diputados. María Dolores de Cospedal al salir del Congreso. Al fondo, Ignacio López, su marido, también imputado. FOTO: JOSÉ LUIS ROCA / JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Gairebé nou mesos ha necessitat el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón per imputar l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro en el cas Kitchen. En la seva interlocutòria enumera fins a 20 indicis contra tots dos que distribueix en tres apartats. Van des de gravacions de l’excomissari José Manuel Villarejo fins a les seves agendes, en què es repeteixen les sigles «ILH» i «MD» i «Cospe», però també converses de l’ex secretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez, la implicació del qual en el dispositiu parapolicial que es munta des del Ministeri de l’Interior per neutralitzar la documentació comprometedora per al PP, que pogués tenir el seu extresorer Luis Bárcenas, és molt superior al que es creia fins ara.

Converses


El jutge cita fins a vuit converses. Dues són de Villarejo, en què comenta la implicació del matrimoni en la Kitchen, amb l’empresari Adrián de la Joya i el comissari José Luis Olivera; també amb el comissari Enrique García Castaño, que va ser qui va provocar la imputació de Martínez, al declarar davant el jutge que va ser qui va entregar la informació que es va intervenir a Bárcenas gràcies als dispositius que li va treure el seu xòfer, Sergio Ríos.

Les altres sis són de qui era el número dos de Jorge Fernández Díaz a Interior. Aquí se’l sent comentar amb la seva parella que «no fa falta que li expliqui» res a Cospedal, «perquè ella sap de sobres el que hi ha» o dir-li a una companya del ministeri que «la principal culpable del que està passant és la senyora que va aixecar el líder», amb referència a l’actual president del PP, Pablo Casado.

Agendes


El magistrat agrupa en tres apartats les referències al matrimoni que Villarejo fa a les 13 agendes que se li han intervingut en els registres del seu domicili i les seves oficines. Abans de l’arrest de Bárcenas, els comentaris es refereixen al seu agraïment per l’«avís de Barc» i que ell no és el «Luis el cabró» que havia aparegut en el cas Gürtel, un procediment que es va pretendre sabotejar amb la Kitchen.

Després es refereixen a la trobada amb Cospedal i com el seu cap de gabinet, José Luis Ortiz (també imputat), l’informa que «tot va com està previst i s’encarrega de transmetre-ho a Cospe». El maig del 2013, al costat de les sigles ILH, es llegeix que «MD parlarà amb Chisco (Francisco Martínez) i Oli (Olivera)». Uns dies després afegeix que Chisco «està molt mosca perquè Cospe li va donar gran bronca» per la investigació que feia de la Gürtel el llavors responsable de la Udef, Manuel Morocho, que el jutge ha citat com a testimoni. En el judici de la caixa b del PP l’inspector en cap va declarar les pressions que va patir pel partit perquè abandonés la investigació.

Xòfer


La Kitchen sorgeix l’11 de juliol del 2013, segons es desprèn dels dietaris de Villarejo. L’anotació diu «Pla contra LB» i les següents es refereixen a la «problemàtica per possibles gravacions de LB». En el judici de la caixa b, Bárcenas va dir que en la Kitchen li van robar una gravació que ell mateix va fer a l’expresident del Govern Mariano Rajoy destruint en una trituradora de papers la comptabilitat en negre que ell va reflectir a mà durant anys, així com una altra en què se sentia el seu antecessor a la tresoreria del partit, el desaparegut Álvaro Lapuerta, admetre-l’hi a un periodista.

Dels apunts de Villarejo es desprèn que Martínez s’involucra de tal forma en l’operatiu que indica que només s’informi el ministre i el seu àlies apareix al costat de l’anotació «forçant el contacte amb el xòfer LB», Sergio Ríos, que es capta a canvi de 2.000 euros procedents dels fons reservats i el seu ingrés a la policia. Per aconseguir que col·labori entra en joc Andrés Gómez Gordo, la carrera professional del qual va paral·lela a la de Cospedal, primer com a cap de Seguretat del Campus de la Justícia de Madrid i després com a director general de Documentació i Anàlisi de Castella-la Manxa.

Villarejo, que els anomena «Andy» i «Cospedín» en les seves notes, tem que, tot i que l’exsecretària general del PP li hagi dit que se’n fiï, la convenci que està equivocada i assenyala amb estranyesa que «espera rebre instruccions per recollir discos i gravacions». En un altre apunt assenyala que està «molt content per les dades que li va donar per a Cospe». En total són nou les anotacions per les quals el magistrat creu que Cospedal ha de donar explicacions.