Després del Consell de Ministres

El Govern no descarta que Junqueras pugui asseure’s a la taula de diàleg

  • L’Executiu no creu lògic que el líder d’ERC participi del fòrum entre governs, i ni tan sols creu que la proposta cristal·litzi, perquè visualitzaria un Aragonès «tutelat» pel president republicà

  • La reforma de la sedició segueix en estudi, però la portaveu evita concretar si es tramitarà alhora per reforçar l’argumentació dels indults

El Govern no descarta que Junqueras pugui asseure’s a la taula de diàleg

EFE / ZIPI

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

No hi ha data per a la taula de diàleg del Govern català i el central. Ni tan sols una aproximació temporal, tot i que sens dubte no es reunirà de manera imminent. Per això l’Executiu veu «especulatiu» parlar de qui compondrà les dues delegacions, però d’entrada no veta la presència d’Oriol Junqueras, defensada pel seu partit, ERC. No la veu lògica, perquè es tracta d’un fòrum d’interlocució entre dos governs, tot i que tampoc la descarta.

Notícies relacionades

Una setmana després que Pedro Sánchez avalés els indults als líders del procés condemnats pel Tribunal Suprem i també una setmana després que Pere Aragonès prengués possessió com a nou president, el calendari respecte als passos a fer amb Catalunya continua sense estar clar. La portaveu del Govern, María Jesús Montero, es va remetre a les declaracions de Sánchez dilluns a Alcalá de Henares, al terme de la XIII Cimera Hispano-polonesa. El «lògic i raonable», va dir la ministra, és que primer es produeixi la reunió institucional entre els dos presidents, com ha d’haver-n’hi entre el cap de l’Executiu i Isabel Díaz Ayuso, quan sigui investida, previsiblement a finals d’aquest mes, per l’Assemblea de Madrid. Es tracta d’una qüestió de «cortesia institucional», l’audiència a la Moncloa del president amb els mandataris autonòmics que acaben de ser elegits.

Després d’aquesta entrevista bilateral, va seguir Montero, arribarà la taula de diàleg. El que ara per ara no precisa l’Executiu és si aquesta es convocarà abans o després que el Consell de Ministres decideixi sobre els indults als dirigents independentistes. Fonts governamentals van indicar, no obstant, que el previsible és que primer l’Executiu deliberi sobre la mesura de gràcia i posteriorment els dos gabinets es vegin les cares. La Moncloa ha insistit aquests dies en què són dues qüestions diferents: una cosa són els indults, que van pel seu camí després de l’informe negatiu del Suprem i de la Fiscalia, i una altra la represa dels contactes amb l’Executiu. Montero va reblar aquesta idea: són dos temes «diferents» que no estan «ni interrelacionats ni interconnectats».