Diàleg Generalitat-Estat

ERC vol Junqueras a la taula de negociació amb Sánchez

  • Els republicans apressen el cap de l’Executiu perquè convoqui l’òrgan de diàleg sobre el conflicte polític

ERC vol Junqueras a la taula de negociació amb Sánchez

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC sembla disposada a donar poques concessions retòriques al Govern de Pedro Sánchez. En línia amb l’exposat pels republicans des de fa mesos, la portaveu del partit, Marta Vilalta, va reiterar que només l’amnistia ofereix completa garantia de solució del conflicte polític, respecte al vessant judicial. Una amnistia que, sempre segons els republicans, es necessita complementar del dret d’autodeterminació per a, llavors sí, tancar el ‘problema català’. Aquesta és la proposta amb què ERC acudeix i acudirà a una taula de negociació la segona cita de la qual desitja que es produeixi immediatament i per a això va apressar el president del Govern perquè la convoqui.

Però el debat sobre els indults s’ha introduït a l’arena pública just en el moment en què la Generalitat tornava a tenir un president electe i es reparava la principal causa per la qual des de febrer del 2020, juntament amb la pandèmia, només s’ha celebrat la reunió inaugural, «poc més que una foto», la va descriure Vilalta aquest dilluns.«Creiem que s’hauria de fer al més aviat possible i si pot ser abans de l’estiu. No és una qüestió que ara hàgim d’esperar els indults i després ja veurem, és que s’ha de resoldre el conflicte polític».

Representants sense ser consellers

Notícies relacionades

Així al·ludia la número 2 del partit extramurs a les veus que assenyalen que la taula hauria d’esperar al desenllaç dels indults. Un escenari que obriria una altra situació incòmoda per a Sánchez, ja que si el president del partit, Oriol Junqueras, rep la gràcia penitenciària, el desig del partit és que formi part de la delegació catalana a l’òrgan de diàleg. És més, fins i tot sense indult pel mig, i acollint-se als permisos a què té dret, Junqueras podria ocupar una de les cadires de la taula. Es pot recordar que en la primera reunió no només van acudir consellers. Sense anar més lluny, l’avui president del grup parlamentari d’ERC, Josep María Jové, encausat i a l’espera de judici per l’1-O, ja va formar part de la comitiva que es va desplaçar fins a la Moncloa aquell febrer prepandèmic.

Sobre l’altra via per pal·liar les penes dels condemnats, la reforma del delicte de sedició en el Codi Penal, la portaveu republicana va contestar que volen esperar a veure «la lletra petita», però que en qualsevol cas considera que el que s’ha de fer no és reformar aquest tipus penal, sinó derogar-lo.