Entrevista al ministre de Política Territorial i Funció Pública

Miquel Iceta: «En les oposicions per estabilitzar interins, l’experiència pesarà un 40%»

  • Consulteu la primera part de l’entrevista: «Els indults no són fer creu i ratlla, però permeten avançar en el diàleg»

Miquel Iceta: «En les oposicions per estabilitzar interins, l’experiència pesarà un 40%»

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

És el ministre per a Catalunya, el primer secretari del PSC que va teixir des del principi una forta relació amb Pedro Sánchez, però no és només això. Miquel Iceta Llorens (Barcelona, 1960) forma part del nucli de confiança del president, és l’interlocutor principal amb les comunitats i les corporacions locals com a ministre de Política Territorial i, com a tal, el connector de totes les administracions.

El també primer secretari del PSC defensa amb vehemència els indults per als dirigents independentistes condemnats, i recorda la potestat del Govern per decidir-ne la concessió. Però amb la mateixa passió, en una entrevista amb EL PERIÓDICO a la seu del ministeri, explica la reforma que té entre mans per modernitzar la funció pública. Per acabar amb l’alta interinitat, especialment en Sanitat i Educació, i per canviar els criteris d’accés. També té entre mans el projecte de llei de ‘lobbies’, ara mateix en consulta pública i que podria arribar al Congrés, diu, abans de final d’any.

¿S’han produït avenços amb el Marroc? Rabat ja ha advertit que la situació es pot complicar encara més si Brahim Ghali surt d’Espanya igual que va entrar, «amb opacitat». I el líder del Front Polisario té causes pendents amb la justícia. 

Ha cessat l’ingrés irregular de persones. 

Però el xoc diplomàtic no s’ha resolt. El que va passar durant 48 hores ja no passa, però hi ha discrepàncies entre el Marroc i Espanya que s’hauran de solucionar. Però si una persona necessita cures mèdiques, no els hi negarem. Tenim plena confiança en els nostres tribunals de justícia. Decidiran el que considerin convenient. Espanya és un Estat de dret amb plena separació de poders. La nostra voluntat és estroncar les ferides que s’hagin pogut produir.

¿Què va fer malament el Govern? ¿Es va equivocar al no comunicar prèviament a Rabat que acolliria Ghali?

Espanya creu que ha actuat bé. Però si un veí teu s’ha sentit molest per alguna decisió, sens dubte hi haurà coses per millorar. Confiem que l’ambaixadora del Marroc a Espanya torni aviat i es restableixin tots els canals de comunicació.

¿No tem que s’instal·li una sensació de canvi de cicle a Espanya després de les eleccions madrilenyes del 4-M? El PP i Vox, segons les enquestes, podrien arribar a la majoria absoluta. 

Diré la veritat del que sento: no hi haurà una majoria d’espanyols partidaris que el futur Govern estigui format pel PP i Vox. El que hem de fer és encertar nosaltres. No crec que allò de Madrid sigui generalitzable. 

«No hi haurà una majoria d’espanyols partidaris que el futur Govern estigui format pel PP i Vox»

Miquel Iceta

Ministre de Política Territorial i Funció Pública

Són 300.000 els interins les places dels quals pretén estabilitzar amb oposicions noves o en curs. ¿Creu que molts d’ells, amb llargues carreres, a qui els és difícil treballar i estudiar –i moltes d’elles, dones–, podran consolidar la seva plaça?

Sí, perquè en el procés d’estabilització, a falta d’ajustar les xifres, l’experiència a l’Administració pesarà un 40%. Això afavorirà molt l’estabilització de places. Donarem una bona solució a un problema que s’ha anat acumulant en el temps i impedirem que es reprodueixi. No permetrem que hi hagi places ocupades per interins per un període superior a tres anys, i aquesta serà la reforma que enviarem al Congrés dels juny.

¿Continua sense contemplar indemnitzacions per als que perdin la plaça? 

No ens ho hem plantejat. No pot ser que s’acumuli, com en algunes administracions, una interinitat superior al 40%. La interinitat que hi ha a l’Administració de l’Estat és la raonable, d’un 8%.

¿No es poden disparar les denúncies judicials? 

No podem fer ningú funcionari per llei, perquè la nostra Constitució estableix que s’han de complir criteris d’igualtat, de mèrit i capacitat. Aquí no hi ha dreceres.

«Ens agradaria que els nous Pressupostos continguin creixements salarials per als funcionaris similars als de l’últim any»

Ha de negociar l’oferta d’ocupació pública d’aquest any. ¿Té al cap alguna xifra?

Serà la més important de la història, però la xifra no està tancada. Al juny la traiem. Serà superior a la de l’any passat [van ser 28.055 places].

Miquel Iceta, ministre de Política Territorial i Funció Pública, durant l’entrevista amb EL PERIÓDICO el 27 de maig passat./ José Luis Roca

Notícies relacionades

¿Congelarà sous dels funcionaris o els traurà pagues extres, com va fer el Govern del PP a la crisi anterior?

No. El que ens agradaria, però no hem començat encara a treballar en els Pressupostos del 2022, és aconseguir creixements salarials similars al de l’últim any, en funció de l’evolució de l’economia. Volem una funció pública ben pagada.