Sentència dels atemptats

L’Audiència Nacional amplia el nombre de víctimes del 17-A al declarar membres de la cèl·lula els condemnats

  • La fiscalia defensa la sentència dels atemptats, molt crítica amb el tracte dispensat als afectats pels atropellaments

L’Audiència Nacional amplia el nombre de víctimes del 17-A al declarar membres de la cèl·lula els condemnats
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La sentència de la Sala Penal de l’Audiència Nacional va incloure més víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils de les que estaven reconegudes abans del judici en funció de la llei de víctimes del terrorisme del 2011. Ho va fer al declarar dos dels tres condemnats membres de la cèl·lula que va cometre aquests atropellaments. Tot i que cap dels que es van asseure a la banqueta respon per aquestes morts, i els autors estan morts, el fet d’haver declarat als acusats membres del mateix grup terrorista permet incloure com a víctimes del terrorisme algunes que no ho estaven, com els mossos que van abatre Younes Abouyaaqoub a Subirats uns dies després de l’atropellament de la Rambla.

Fonts jurídiques consultades per aquest diari assenyalen que la nova interpretació del tribunal presidit per Alfonso Guevara parteix de la petició de les acusacions populars que van exercir en el judici l’Associació Víctimes del Terrorisme i 11-M Afectats pel Terrorisme, i d’algunes particulars, que entenien que els acusats també havien de respondre pels atropellaments a l’ésser membres de la mateixa cèl·lula terrorista.

La sentència nega que puguin ser condemnats per aquestes morts, perquè es trenca el nexe entre la intenció d’atemptar amb explosius contra llocs emblemàtics de Barcelona i diferents punts d’Espanya i França i els atropellaments que van improvisar els supervivents d’Alcanar, però les víctimes han de ser considerades amb la condició de víctimes del terrorisme perquè tots formaven la mateixa cèl·lula. Les fonts consultades destaquen que es tracta d’un criteri de gran transcendència, sobretot en el terrorisme gihadista, on solen ser habituals els atemptats suïcides.

Crítica amb el tracte a les víctimes

Aquest divendres la fiscalia de l’Audiència Nacional amb el seu fiscal en cap al capdavant, Jesús Alonso, va oferir una roda de premsa per elogiar la sentència i la defensa que fa de les víctimes, en què no va incloure la més mínima autocrítica. Això malgrat que la resolució és molt dura amb el tracte que han rebut en el procediment i diu textualment: «En el present sumari les víctimes, malgrat l’empara que mereixen en vista de la Llei 29/2011, han sigut les grans oblidades durant la instrucció, cosa que en els limitats marges processals que conforme a la LECrim té el tribunal s’ha mirat de pal·liar reconeixent-los la legitimació per personar-se i exercitar les accions penals i civils, atorgant així almenys el seu dret a la veritat i el dret que se les consideri víctimes del terrorisme a tots els efectes compresos en la referida Llei 29/2011».

La decisió prossegueix recordant que l’ordre de processament va limitar la instrucció a l’explosió d’Alcanar, a l’haver mort per trets dels mossos els autors materials dels atropellaments de Barcelona i Cambrils, una posició que va comptar amb el recolzament de la fiscalia de l’Audiència Nacional, la sol·licitud de penes de la qual s’ha vist superada per la imposada pel tribunal.

Notícies relacionades

Això es produeix per una altra novetat que també introdueix la sentència, al condemnar penalment per les lesions patides pels mossos i bombers que van resultar ferits amb la segona explosió que hi va haver a Alcanar, mentre inspeccionaven la runa de la primera, en què va morir l’ideòleg de la cèl·lula, l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty.

Malgrat la defensa que va fer de la resolució, Alonso es va reservar la posició que mantindrà el ministeri públic de cara a possibles recursos de les acusacions i les defenses.