El seu actual partit polític

La Fiscalia veu indicis que Cascos va carregar 5.500 euros de despeses personals a Fòrum Astúries

El Ministeri Públic demana el final de la instrucció per formalitzar una acusació per delicte continuat d’apropiació indeguda

La policia confirma que Álvarez-Cascos suposadament també va rebre comissions de la trama Gürtel

La policia confirma que Álvarez-Cascos suposadament també va rebre comissions de la trama Gürtel

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia del Principat d’Astúries considera que hi ha prou indicis que l’impulsor de Fòrum Astúries i expresident del Principat d’Astúries, Francisco Álvarez Cascos, va carregar als comptes del partit despeses personals per valor de 5.550,51 euros entre els anys 2011 i 2017, per la qual cosa ha sol·licitat al Jutjat d’Instrucció núm. 2 d’Oviedo la continuació de la causa oberta contra ell pels tràmits del procediment abreujat (PA), que suposaria el final de la instrucció i, en el moment processal oportú, la formalització de la corresponent acusació per un delicte continuat d’apropiació indeguda. L’informe del Fiscal va ser presentat aquest matí davant l’òrgan judicial. El procediment s’ha iniciat per la querella interposada per Fòrum Astúries contra Francisco Álvarez-Cascos el 2020 per una sèrie de conductes i despeses, que posteriorment van ser ampliades pel partit. Segons el parer del Fiscal, consta prou acreditat que, entre el 15 de maig del 2011 i el 16 d’octubre del 2017, l’investigat, servint-se de la seva condició de president i posteriorment de secretari general de Fòrum, i de l’existència d’un insuficient sistema de control de despeses en el partit, va carregar als comptes de la formació política les següents despeses de caràcter personal, no relacionades amb la seva activitat professional, que sumen 5.550,51 euros:

  • Despeses de procurador per un assumpte polític previ relacionat amb un altre partit polític i procurador per un assumpte personal.

  • Psicotècnic.

  • Sabates.

  • Despeses de quatre desplaçaments a la localitat de la Corunya i despeses d’hotel i alimentació.

  • Hotel del seu sogre.

  • Comandes de menjar a domicili particular i a nom de familiars.

  • Joc de videoconsola.

  • Quatre bitllets de tren AVE dels seus fills.

  • Cinc entrades per a la Copa Davis, dues d’entrades per al Museu Thyssen i dues entrades per al Museu del Prado.

  • Llit complet, compost per matalàs, potes i canapè.

  • Despeses de restaurants en localitats d’estiueig i hamburgueseries.

La Fiscalia considera que la justificació bolcada per l’investigat sobre aquests consums no és suficient. Matisa que el fet que puguin considerar-se despeses residuals en comparació amb el global de despeses que se li atribuïen inicialment no els converteix en lògics, acceptables i iinats a l’activitat política, i constitueixen un delicte continuat d’apropiació indeguda. Quant a la resta de despeses denunciades per Fòrum Astúries, el fiscal, després de la profusa instrucció practicada, considera que estan relacionats amb la pràctica professional de l’investigat. En el marc de la instrucció del procediment, el 9 de febrer passat el Ministeri Fiscal va presentar un informe al Jutjat, en el qual va concloure que, després de les justificacions, explicacions i elements de prova aportats per l’investigat, així com les diligències d’investigació acordades per la jutge d’instrucció, algunes de les apropiacions que s’atribuïen a l’investigat resultaven justificades. En essència, la Fiscalia, en aquest informe, va considerar que certes conductes de l’investigat no constituïen apropiació de diners aliens, entre les quals, el cobrament del seu salari, el cobrament per conferències, les despeses de conductor, vehicle, secretaria personal, préstec personal rebut (i tornat), lloguer d’un centre de negocis a Madrid per al partit o nombroses despeses que aparentment es podien classificar com de caràcter personal però que apareixien relacionades amb la seva activitat política.

Temes:

Corrupció