Debat d’investidura de Pere Aragonès

Batet crida a la unitat i reivindica el full de ruta puigdemontista

  • El portaveu de Junts defensa la confrontació amb l’Estat per fer avançar la taula de diàleg

  • Insisteix que la direcció del procés «s’emmarqui» en el Consell per la República de Puigdemont

zentauroepp43546631 el nou portaveu de jxcat  albert batet  abans d una roda de 180530144257

zentauroepp43546631 el nou portaveu de jxcat albert batet abans d una roda de 180530144257 / Laura Batlle

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat), Albert Batet, ha defensat el pacte de Govern de coalició amb ERC com un exemple d’«unitat» de l’independentisme, al costat de la CUP. Alhora, Batet ha recordat que la diferència entre els dos principals partits sobiranistes és d’un escó i ha reivindicat l’estratègia de la confrontació independentista que encapçala l’expresident Carles Puigdemont. «Ens tindrà al seu costat amb lleialtat, amb compromís, també amb fermesa i determinació per avançar i guanyar la república catalana», ha afirmat dirigint-se a Aragonès.

Batet ha afirmat que el seu partit, malgrat que no hi creu, donarà una oportunitat «sincera» a la taula de diàleg amb l’Estat. Ara bé, ha advertit que aquesta negociació té «possibilitats molt limitades» si no s’incrementa la «força de negociació», per la qual cosa ha reivindicat «treballar les vies de confrontació democràtica amb l’Estat», sense especificar a què es referia. En tot cas ha reclamat la coordinació entre independentistes i, si bé ha afegit que «JxCat reconeix la sobirania de les institucions catalanes i en cap cas plantegem cap tutela», ha reclamat que la direcció estratègica independentista «s’emmarqui dins el Consell per la República».

No aixeca expectatives

Notícies relacionades

El portaveu de Junts ha afirmat que el nou pacte independentista i la nova legislatura «no aixeca les mateixes expectatives» que l’anterior, però aquesta pot ser «la seva virtuositat» i ha de ser la del «recuperem-nos i preparem-nos», en el sentit de la recuperació econòmica i la preparació per «construir la república catalana». Quant als deures de la nova etapa, Batet ha insistit en la necessitat d’atendre el 52% de vots independentistes, i en la força de la unitat entre tres estratègies diferents entre tres partits diferents en aquest espai.

En el seu discurs de trenta minuts, Batet n’ha dedicat sis a l’agenda del Govern en el context de la pandèmia i la crisi socioeconòmica. Ha citat deu prioritats, com el pla de reactivació econòmica i social de la mà dels fons europeus, un pla d’«obertura segura» després de l’estat d’alarma, un pla nacional per la indústria, 5.000 milions per a la salut pública i la integració de serveis socials i sanitaris, i incrementar la dotació a educació fins al 6% del producte interior públic català, així com destinar 1.000 milions a política de vivenda, i un pacte nacional per la llengua catalana.