Picabaralla política per la Covid

Calvo, sobre el final de l’alarma: «Cal pensar ja en les abraçades, les empreses i l’ocupació»

  • La vicepresidenta primera del Govern no fa cas de les crítiques de l’oposició i algunes comunitats i aposta per «mirar amb confiança al futur»

  • El PP exigeix responsabilitats polítiques per la «irresponsabilitat» de Sánchez i augura un «estat de caos»

Calvo, sobre el final de l’alarma: «Cal pensar ja en les abraçades, les empreses i l’ocupació»
3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les hores prèvies que s’acabi l’estat d’alarma a Espanya no han sigut tranquil·les políticament. El Govern i l’oposició continuen discrepant sobre els pros i contres d’aixecar la mà pel que fa a les restriccions, afectant també a les posicions de les comunitats autònomes, que a partir d’ara hauran de fer front a la pandèmia amb els seus propis recursos i la resolució de dubtes per via judicial, podent anar al Suprem perquè unifiqui doctrina. L’Executiu de Pedro Sánchez intenta fer-se el desentès de les pressions que els arriben d’aquí i allà i justifica la seva decisió, al·legant que gràcies a les vacunes i que el virus sembla estar fent menys estralls que fa unes setmanes es pot intentar donar una mica més d’oxigen a l’economia. I a la vida social i emocional dels espanyols.

Així, la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, va advertir aquest dissabte que el final de l’estat d’alarma no és sinònim en cap cas que la pandèmia s’hagi acabat, tot i que sí un símptoma clar que s’obre el temps de «començar a pensar en les empreses i l’ocupació». «Cal seguir sent prudents, la pandèmia no ha acabat», va recalcar la número dos davant els periodistes, en els minuts previs a intervenir en un acte sobre l’exili espanyol organitzat a la Casa d’Amèrica de Madrid.

«Hem de començar a pensar en les abraçades, les empreses, l’ocupació i els plans de futur de la gent més jove, que afecten les vides personals que han quedat aturades, però que són també els plans de futur d’Espanya», va emfatitzar la vicepresidenta. Calvo va incidir que Espanya «ha de sortir d’aquesta situació i ha de mirar amb confiança al seu futur» i va desitjar que aquesta situació de trànsit surti bé «per al que és important», la salut i després l’economia i l’«alegria».

Sobre les dades actuals d’incidència de la Covid a les comunitats autònomes –que no han rebut amb gaire entusiasme, tret d’excepcions, la decisió de liquidar l’alarma–, Calvo va apuntar que si bé hi ha diferències entre les diferents regions, aquestes són «bastant acceptables» en general. I han posat en marxa restriccions, va recordar, que estan avalant els tribunals i, en última instància, podrà harmonitzar el TS. «Ha sigut una lluita molt dura, però és una batalla que guanyarem amb millors expectatives, fins i tot», pels fons europeus, va assegurar.

No obstant, al PP no opinen el mateix i aprofiten l’impuls que els han donat les eleccions de Madrid del 4-M per treure el fuet contra l’Executiu de Sánchez i la seva estratègia.

Diferències al PP

En aquesta línia, el líder dels populars, Pablo Casado, va fer ús de les xarxes socials aquest dissabte per fer una destacada estirada d’orelles a l’Executiu. «Amb cent morts diaris per Covid i un caos judicial, Sánchez desapareix i deixa soles les comunitats –va etzibar–. Fa un any que proposo una llei de pandèmies que demanen el Consell d’Estat, els sanitaris i els jutges, però ell s’hi nega. Una irresponsabilitat que ha de tenir greus conseqüències polítiques».

Notícies relacionades

Mentre Casado i alguns dels seus barons autonòmics retreuen a Sánchez que posi fi a l’estat d’alarma exigint que hi hagi responsabilitats per això, altres càrrecs de rellevància del PP, com Isabel Díaz Ayuso, aplaudeixen per tenir més llibertat de gestió i, de fet, han anat molt més lluny amb la defensa de l’economia del que aquest dissabte va fer la vicepresidenta socialista. No obstant, l’argumentari general dels populars és un altre, com demostra el discurs que aquesta mateixa jornada va desgranar el número dos dels populars, Teodoro García Egea, en un acte de partit a Castelló, augurant que arriben temps pitjors.

«Sánchez farà que aquesta nit [la de dissabte a diumenge] passi de l’estat d’alarma a l’estat de caos, com tot el que toca». «Tot el que toca ho converteix en un caos: la vacunació, la protecció dels sanitaris, les rutes segures amb la resta d’Europa o el turisme», va afegir el dirigent del PP, marcant la línia dura dels discursos que, en els pròxims dies, exhibirà el PP davant un Govern de coalició que considera debilitat pels comicis madrilenys.