Consell de Ministres

Les autonomies podran anar al Suprem perquè avali les seves restriccions després del final de l’alarma

  • El Govern aprova un recurs de cassació d’urgència davant l’alt tribunal

  • Els governs regionals podran limitar «llibertats fonamentals» en la lluita contra la pandèmia, segons Calvo

Les autonomies podran anar al Suprem perquè avali les seves restriccions després del final de l’alarma
1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Rosa María Sánchez

No hi haurà pròrroga de l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig. Però el Govern sí que ha decidit, després de la pressió de les autonomies –especialment persistent ha sigut el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu–, proveir-les amb més cuirassa jurídica. El reial decret llei que aquest dimarts, 4 de maig, ha aprovat el Consell de Ministres, i que suposarà l’extensió d’algunes mesures de l’escut social que ha funcionat durant la pandèmia, inclou un punt important, i nou. I és aquest: les comunitats podran recórrer al Tribunal Suprem en cassació si les restriccions que impulsin a partir de diumenge són tombades pels seus respectius tribunals superiors de justícia. És a dir, que podran buscar l’aval del TS perquè així aquest unifiqui doctrina i no hi hagi criteris dispars segons els territoris, com de fet havia passat fins ara.

Notícies relacionades

Segons ha explicat aquest dimarts la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, després de la reunió del Consell de Ministres, els governs regionals podran aprovar mesures per contenir l’expansió de la Covid-19 i que fins i tot «podrien limitar llibertats públiques», a l’empara de les lleis sanitàries del 1986 i del 20211, que hauran de ser ratificades pels TSJ. Si aquests deneguen aquest tipus de mesures, la Sala Tercera del TS podrà pronunciar-se en cassació, mitjançant un procediment urgent, una possibilitat que no existia.

És una «innovació jurisdiccional» que oferirà «seguretat jurídica», segons ha explicat aquest dimarts la vicepresidenta. Ella mateixa ha coordinat el treball de nou ministeris per encarrilar el control de la pandèmia una vegada es consumi el final de l’estat d’alarma, a les 0.00 del 9 de maig. El fruit és un reial decret llei de sis capítols que entrarà en vigor el «minut següent» de la caiguda de l’alerta, aquest diumenge.