Podem

El futur econòmic de Pablo Iglesias: universitat, mitjans i indemnitzacions

El futur econòmic de Pablo Iglesias: universitat, mitjans i indemnitzacions
2
Es llegeix en minuts

Pablo Iglesias va fer aquest dimarts un pas enrere a l’anunciar la seva retirada de la política. L’exlíder morat deixa tots els seus càrrecs i ara haurà de buscar una nova ocupació, allunyada de l’arena pública. «Des de l’estiu treballava amb Yolanda Díaz el relleu, perquè ella té un paper més positiu que el meu i és una cosa que ens podria portar lluny. Estàvem treballant en un relleu que es va haver d’accelerar amb les eleccions», admetia la setmana passada, i ara els ‘tempos’ s’han accelerat. Iglesias, que sempre ha dit que la política «no és una professió eterna», té pensat tornar a fer classes a la universitat i fer un projecte de «periodisme crític».

Tot i que la seva idea era aguantar una mica més, els resultats del 4-M han accelerat la seva decisió. «Després ja ho he dit, faré classes de política i reprendré el que feia abans d’estar a Podem amb ‘La Tuerka’ i altres programes», deia quan encara veia lluny la seva sortida.

Pensió com a expolític

A més, segons la llei de pressupostos generales de l’Estat del 1981, en el seu article 10, número 5, norma primera, els membres del Govern que cessin en les seves funcions «tindran dret a percebre, a partir del mes següent en què es produeixi el cessament, i durant un termini igual al qual haguessin exercit el càrrec, sense que es puguin percebre més de vint-i-quatre mensualitats una pensió indemnitzatòria mensual igual a la dotzena part del 80% del total de retribucions assignades». Així, tenint en compte que el sou d’un vicepresident del Govern, segons recullen els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021, és de 79.746,24 euros, Iglesias té dret a cobrar ara 5.316,42 euros al mes durant un any i dos mesos, el temps que s’ha mantingut en l’Executiu. 

Notícies relacionades

L’article 7.1 de la llei 3/2015, de 30 de març, reguladora de l’exercici de l’alt càrrec de l’Administració General de l’Estat, estableix que «les pensions indemnitzatòries, prestacions compensatòries i qualsevol altra prestació econòmica prevista ocasió del cessament en qualsevol càrrec, lloc o activitat en el sector públic són incompatibles amb qualsevol retribució amb càrrec als Pressupostos de les Administracions Públiques, dels ens, organismes i empreses que en depenen, o amb càrrec als dels òrgans constitucionals o que resulti de l’aplicació d’aranzel, així com amb qualsevol retribució que provingui d’una activitat privada».

Iglesias té 771.036 euros i la ministra d’Igualtat disposa de 577.482 euros. Irene Montero. Tot i així, cada un té un passiu de 231.156 euros després de l’adquisició del xalet a Galapagar.