Dimissió després dels mals resultats

Les claus de la successió d’Iglesias a Podem

  • La marxa de l’exvicepresident deixa en l’aire el lideratge dels morats: ¿serà una dona? ¿serà Yolanda Díaz?

  • El secretari general del partit seguirà un temps els comandaments del partit: ¿fins quan? ¿a què es dedicarà després?

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Set anys després de fundar Podem, Pablo Iglesias abandona la política. L’exvicepresident del Govern va anunciar dimarts la seva retirada després dels resultats electorals que va obtenir a la Comunitat de Madrid: un 7,21% dels vots que es van traduir en 10 escons i la cinquena posició, per darrere de Vox. «Aquests resultats ho deixen clar: no contribueixo a sumar», va sentenciar envoltat per la cúpula del partit. La marxa del líder morat deixa en l’aire moltes preguntes sobre el futur de Podem i l’espai confederal d’Unides Podem. A continuació, resolem algunes d’aquestes incògnites per entendre més la importància de la decisió d’Iglesias:

¿Es retira de la política per complet? 

Iglesias va ser taxatiu: «Deixo tots els meus càrrecs. Deixo la política entesa com a política de partit i institucional». Això vol dir que l’exvicepresident no recollirà la seva acta de diputat al’Assemblea de Madrid i que, a més, deixarà vacant la secretaria general de Podem, que ocupa des de novembre del 2014. 

Mentre que la seva retirada de la política institucional és immediata –actualment no ocupa cap càrrec des que va sortir del Govern i va entregar el seu escó en el Congrés–, deixar el partit requerirà més temps. Fins que el partit no convoqui una assemblea extraordinària per elegir el futur secretari general, Iglesias seguirà al capdavant de la formació, tot i que de manera més discreta. .

¿Com serà el procés de successió als comandaments del partit?

Per renovar la secretaria general del partit, la formació ha de convocar una assemblea ciutadana estatal. L’última es va celebrar el maig del 2020, després d’un retard de diversos mesos per la pandèmia, i Iglesias va sortir-ne reelegit amb el 92% dels vots. En aquell moment, el ja exlíder morat només va tenir un contrincant, Fernando Barredo, un dels crítics més coneguts del partit.

En la pròxima assemblea, la quarta que celebrarà la formació, s’hauran de presentar aquells que aspirin a reemplaçar Iglesias. L’únic requisit, segons el document organitzatiu del partit, és tenir «una antiguitat mínima de sis mesos d’inscripció a Podem».

¿Qui ocuparà la secretaria general?

Mentre que Iglesias va assenyalar a la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, com la seva successora al capdavant del sector morat del Govern de coalició, no ha dit res sobre els comandaments del partit, tot i que pretenia estar-s’hi uns anys més. De moment, l’únic que sembla clar és que serà una dona. En el seu comiat, Iglesias va assenyalar que han de complir la seva promesa de «feminitzar» els lideratges de Podem. Fa anys que aquesta idea ronda la cúpula del partit. La número dos morada i ministra d’Igualtat, Irene Montero, ja va assenyalar el març del 2019 que la pròxima persona que ocuparà la secretaria general serà una dona.



¿Podria ser Díaz la nova secretària general?

Fa setmanes que Iglesias es desfà en elogis cap a la ministra de Treball, a qui va designar com la futura candidata d’Unides Podem a les eleccions generals del 2023, tot i que ella mateixa s’ha mostrat cauta i no ho ha confirmat encara. No obstant, Díaz no està inscrita a Podem, per la qual cosa no podria presentar-se a la secretaria general morada segons els seus estatuts. La política gallega es va donar de baixa d’IU l’estiu passat, continua militant en el PCE, però no es coneix que s’hagi donat d’alta a Podem.

Així, la vista està posada en altres dones del partit que podrien rellevar Iglesias. En concret, la ministra d’Igualtat i número dos de la formació, Irene Montero.


¿Què farà Iglesias ara que marxa?

Fins fa uns dies, l’exvicepresident assegurava que es mantindria al comandament del partit un parell d’anys més. A Unides Podem s’havia instaurat ja la idea de l’experiment del doble lideratge, amb Díaz al capdavant del sector morat de l’Executiu nacional i Iglesias al timó de la formació. No obstant, aquests plans han esclatat. «No soc una figura política que pugui contribuir a consolidar el pes institucional de la nostra força política en els pròxims anys», va insistir Iglesias aquest dimarts.

El seu futur, per tant, es presenta ja fora de l’àmbit polític, tot i que a ningú se li escapa que continuarà fortament vinculat al partit. Fa una setmana, en una entrevista a La Sexta, Iglesias va assenyalar que quan abandonés la primera línia política tornaria a donar classes a la Universitat Complutense de Madrid i a fer «periodisme crític».