Cinquena força

Iglesias abandona la política després d’estavellar-se a Madrid

  • El candidat d’Unides Podem deixa tots els seus càrrecs, interns i institucionals, i no farà oposició a l’Assemblea de Madrid

  • El ja exlíder morat lamenta haver-se convertit en el «boc expiatori dels afectes més foscos»

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias abandona la política. Al complet. El ja exlíder d’Unides Podem va deixar aquest dimarts els seus càrrecs en el partit que va formar fa set anys i no agafarà la seva acta de diputat a l’Assemblea de Madrid després que a les eleccions del 4-M hagi obtingut tan sols 10 escons, sent la cinquena força, per darrere de Vox. «Deixo tots els meus càrrecs. Deixo la política entesa com a política de partit i institucional», va sentenciar, acompanyat pels aplaudiments dels membres de la seva candidatura i de la cúpula d’Unides Podem. 

Després d’una nit amarga en la qual l’exvicepresident va millorar els resultats que va obtenir Unides Podem el 2019, però sense aconseguir una pujada que justifiqués la seva marxa del Govern per ser candidat al 4-M, Iglesias va deixar clar que «quan un deixa de ser útil ha de saber retirar-se». Segons va explicar, l’alta participació d’aquesta jornada electoral no va resultar beneficiosa per a l’esquerra, com s’esperava, i molt menys per a la formació morada, que es quedava amb un 7,2% dels vots. «Crec que hem fracassat, hem estat molt lluny de sumar una majoria suficient», va dir.

«Crec que és evident que, en el dia d’avui, aquests resultats ho deixen clar: no contribueixo a sumar. No soc una figura política que pugui contribuir que en els pròxims anys la nostra força política pugui consolidar la seva força institucional», va remarcar abans de lamentar haver-se convertit «en un boc expiatori que mobilitza els afectes més foscos, més contraris a la democràcia».

En vista de les enquestes de les últimes setmanes, la sortida d’Iglesias de la política, almenys de la institucional, semblava previsible tant dins com fora d’Unides Podem si no es conformava un Govern d’esquerres. «No seré un tap per a la renovació del lideratges», va dir Iglesias, donant el tret de sortida a un nou procés intern a Podem per elegir el futur secretari general del partit. El mateix Iglesias va assenyalar l’actual vice presidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, com la seva successora en el Govern de coalició. No obstant, la política gallega no és militant de Podem, per la qual cosa no podria presentar-se per suplir-lo en àmbit intern. S’obre així la recerca del pròxim líder.

Nova oposició a Madrid

Notícies relacionades

En el seu últim discurs com a secretari general de Podem, en el qual no va admetre preguntes, Iglesias va felicitar la candidata de Més Madrid, Mónica García, pel seu «resultat magnífic». I és que la cap de llista del partit d’Íñigo Errejón serà la líder de l’oposició madrilenya. El rum-rum que podia superar Ángel Gabilondo es va confirmar a les urnes aquest dimarts. No en escons –tots dos van obtenir 24 diputats–, sinó en vots. La cap de llista del partit d’Íñigo Errejón va arrasar amb un 16,96% dels vots un PSOE que venia de ser la primera força en els comicis del 2019 i que en aquesta ocasió es va desplomar més de 10 punts percentuals.

 Al començament de la nit, a la seu de Més Madrid ja avisaven d’«una sensació en l’ambient» que hi havia una cosa que les enquestes no estaven sabent detectar. Aquest factor que s’escapava als sondejos a peu d’urnes va ser el ‘sorpasso’ de García, una candidata desconeguda per al gran públic que ha anat creixent al llarg de la campanya. Envoltada per Errejón i per Rita Maestre, la portaveu del partit a l’Ajuntament de la capital, García va assenyalar que Més Madrid «és la força dinàmica del bloc progressista» i que tenen un «ampli marge» de creixement. No obstant, va reconèixer la incapacitat d’evitar un Govern del PP: «Hem fet tot el que ha estat a les nostres mans, però tot el que ha estat a les nostres mans no ha sigut suficient».