Ayuso arrasa i només necessitarà l’abstenció de Vox

  • La candidata del PP s’imposa amb claredat a tota la comunitat

  • Casado creu que la victòria inicia el «canvi de cicle» per treure Sánchez de la Moncloa

  • Seguiu en directe l’última hora de les eleccions la Comunitat de Madrid

  • Aquí podeu saber qui ha guanyat els comicis a Madrid

Ayuso arrasa i només necessitarà l’abstenció de Vox
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Isabel Díaz Ayuso es va imposar aquest dimarts de manera incontestable en les eleccions autonòmiques de Madrid. Va guanyar a tots els districtes de la ciutat i a tots els municipis de la comunitat menys a dos. La presidenta i candidata a la reelecció pel PP va aconseguir 65 escons: més del doble dels 30 que tenia ara. I només necessitarà l’abstenció de Vox per a la seva investidura, ni tan sols el recolzament. Els ultres van obtenir 13 escons. El triomf la converteix en una dirigent poderosa dins del PP i també dona oxigen a Pablo Casado, necessitat d’alegries després de l’enfonsament a Catalunya i el mal resultat a Euskadi. «Ayuso ha captat vot transversal, no només ha dinamitat Cs i frenat Vox, també s’ha guanyat votants socialistes desencisats amb Pedro Sánchez», va explicar a aquest diari ahir a la nit un assessor d’Ayuso. 

La candidata va començar la cursa electoral col·locada en primer lloc a les enquestes i la seva trajectòria va ser ascendent. Va aconseguir imposar el seu marc de campanya i va arrossegar els seus contrincants al debat fal·laç sobre la llibertat, esquivant i menyspreant qualsevol examen a la seva gestió. «Avui elegim el model de comunitat i de país que volem a partir de demà», va dir a la premsa poc després de votar. La candidata conservadora ha aconseguit que cali que aquestes eleccions, que ella va avançar per por d’una moció de censura de Cs, rèplica de la de Múrcia, eren un plebiscit sobre Pedro Sánchez, un president d’«un Govern radical d’esquerres» al qual s’ha de fer fora de la Moncloa.

Mapa tenyit de blau

El seu cap de gabinet, Miguel Ángel Rodríguez, un «inspirador» de la seva activitat política, com ella mateixa va admetre en el míting de tancament de campanya, ja es va inventar l’eslògan «vagi-se’n, senyor González» per a José María Aznar. Ara, ja ha començat a preparar el terreny per al «vagi-se’n, senyor Sánchez».

La victòria d’Ayuso avança, segons Casado, «un canvi de cicle». El líder del PP considera que el cap de l’Executiu s’ha «desconnectat» del carrer durant la pandèmia. Tots dos van sortir a saludar al balcó de Génova a un quart d’onze de la nit, amb només el 50% dels vots escrutats perquè el mapa de Madrid era gairebé sencer tenyit de blau, amb el PP imposant-se en tots els municipis de l’autonomia. «S’ha votat una manera de fer política, de resoldre els problemes dels madrilenys [...] I ha guanyat la llibertat [...] Hem fet una moció de censura al sanchisme», va dir Casado davant els seus seguidors recordant la paraula eslògan de la campanya de l’aspirant popular. «Unint el constitucionalisme, es pot guanyar Sánchez. Hi ha partit. Hi ha una societat que vol un canvi a Espanya», va declarar amb referència a la desaparició de Ciutadans i el sostre que ha posat a Vox Ayuso a Madrid.

Notícies relacionades

També va prendre la paraula la guanyadora entre aplaudiments del miler de simpatitzants que l’aclamaven, sense respectar la distància per la Covid. «Aquesta manera de governar amb opulència i hipocresia de la Moncloa té els dies comptats, ja està bé», va exclamar abans de carregar contra el president del Govern: «El sanchisme no pot entrar a Madrid».

Ayuso no necessitarà ni tan sols el suport dels diputats de Vox per a la seva investidura, li valdrà l’abstenció. La candidata, amb el seu perfil populista i discurs desinhibit, també ha aconseguit frenar la formació ultra, que venia molt forta de l’anterior convocatòria electoral, a Catalunya. El 14 de febrer va aconseguir 11 escons al Parlament davant els tres del PP. El líder del partit, Santiago Abascal, va confirmar ahir a la nit que votarà a favor de la investidura i va afegir que Vox serà «decisiu» perquè Ayuso aprovi «polítiques de llibertat» a la comunitat.