Cita amb les urnes

Resultats de les eleccions a la Comunitat de Madrid 2019: Així va arribar Ayuso a la presidència

  • La dirigent del PP va portar els conservadors a la seva primera derrota en l’autonomia des del 1991, però va aconseguir ser investida gràcies a la coalició amb Cs i el recolzament extern de Vox

Resultats de les eleccions a la Comunitat de Madrid 2019: Així va arribar Ayuso a la presidència
1
Es llegeix en minuts

Després de conèixer els resultats de les eleccions de fa dos anys a la Comunitat de Madrid, Pablo Casado va respirar alleujat. El líder del PP venia de patir una hecatombe als comicis generals que s’havien celebrat poc abans. Allà va perdre més de tres milions de vots. El desenllaç a l’autonomia tampoc va ser el millor per al seu partit, perquè Isabel Díaz Ayuso, llavors una desconeguda, va portar els conservadors a la seva primera derrota des del 1991, i el PSOE va aconseguir 37 escons davant els 30 del PP. Però l’esquerra no va sumar. Els 20 diputats de Més Madrid i els 7 de Podem no van ser suficient, davant una dreta que va aconseguir la majoria amb Ciutadans (26) i Vox (12). 

Notícies relacionades

Ayuso va acordar poc després amb els taronges governar en coalició, i alhora va aconseguir el recolzament extern de la formació d’ultradreta. Els intents dels socialistes per guanyar-se el suport de Ciutadans van ser aquí, com a la resta de zones d’Espanya, infructuosos. 

L’escenari ha canviat molt en aquests dos últims anys. Sobretot, al bloc de la dreta. Tots els sondejos coincideixen que el PP serà primera força, a molta distància del PSOE. Malgrat la molt probable desaparició de Ciutadans, Ayuso en tindria prou amb el recolzament de Vox, dins o fora de l’Executiu, per continuar en el poder.