Informe a la fiscalia

La Policia no veu delicte en el cartell de Vox contra els ‘menes’

  • Considera que el lema «Un ‘mena’ 4.700 euros al mes; la teva àvia, 426 euros» no encaixa en cap dels supòsits castigats per la llei

La Policia no veu delicte en el cartell de Vox contra els ‘menes’
3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

La Policia Nacional no veu delicte en el cartell publicitari de Vox contra els menors estrangers no acompanyats (’menes’), segons ha sabut EL PERIÓDICO. L’informe de la Brigada Provincial d’Informació remès a la Fiscalia de Delictes d’Odi afirma que la publicitat electoral en què es contraposa una dona jubilada amb un menor encaputxat i es parla del que l’Estat dedica a cada un «no encaixa» en els supòsits previstos en l’article 510 del Codi Penal, el que regula els delictes d’odi. «Un ‘mena’ 4.700 euros al mes; la teva àvia, 426 euros de pensió/mes», es llegeix en un cartell col·locat a l’estació de la Puerta del Sol al costat del lema: «Vox, vota segur».

L’opinió de la Policia, «un informe tècnic», segons les fonts consultades, contradiu la de la mateixa fiscalia, que ha obert diligències d’investigació contra Vox per un presumpte delicte d’odi. El Codi Penal castiga amb multes i penes de fins a quatre anys de presó a qui «públicament fomenti, promogui o inciti, directament o indirectament, a l’odi, hostilitat, discriminació o violència contra un grup, una part d’aquest o contra una persona determinada per raó de la seva pertinença al grup, per motius racistes, antisemites o altres referents a la ideologia, religió o creences, situació familiar, la pertinença dels seus membres a una ètnia, raça o nació, el seu origen nacional, el seu sexe, orientació o identitat sexual, per raons de gènere, malaltia o discapacitat». L’informe policial creu que el cartell de Vox no encaixa en aquest comportament.

Atacs «gratuïts i amb prejudicis»

El diagnòstic de la Policia coincideix amb el del jutge de guàrdia, titular del número 48 de Madrid, que va rebutjar retirar el cartell electoral, tal com va reclamar la fiscalia. El magistrat afirmava que «no es dona ni perill per la demora, ni aparença de bon dret». La fiscalia entenia que el cartell podia provocar atacs «gratuïts i amb prejudicis» per als menors d’edat no acompanyats i tutelats a la Comunitat de Madrid. Després de la decisió judicial, la fiscalia hi ha recorregut en contra i serà un altre jutge qui decideixi finalment sobre el fons de l’assumpte.

L’informe policial inclou també una anàlisi de totes les reaccions generades a les xarxes socials pel cartell de Vox. I no troba indicis de delicte. Sí que aprecia, en canvi, l’existència d’un possible delicte d’odi en l’actuació d’un tuitaire afí a les tesis de Vox, Alvise Pérez, que el 21 d’abril va publicar un missatge a les xarxes socials en què vinculava els menors immigrants amb una agressió sexual: «1. El 30% de menors en centres de protecció de Madrid són ja ‘menes’. 2. Un grup de marroquins acaba de segrestar i violar en una casa de Parla una jove espanyola amb incapacitat», va afirmar.

L’informe policial remès a la fiscalia sí que adverteix delicte en aquests missatges: «En aquest cas, s’imputa als menors no acompanyats de forma genèrica i falsa un delicte greu, com una agressió sexual, que no havien comès i que, a més, va resultar ser falsa», expliquen les fonts consultades.

Allau de crítiques

Notícies relacionades

El cartell de Vox contra els ‘menes’ va provocar una allau de crítiques per part dels partits de l’oposició i va ser un dels temes protagonistes durant el debat de Telemadrid entre els candidats a presidir l’Assemblea. La mateixa Comunitat de Madrid va desmentir el missatge implícit a l’anunci al remarcar que atén 269 menors estrangers no acompanyats i va negar que se’ls destinin a cada un 4.700 euros al mes.

La formació liderada per Santiago Abascal, per la seva banda, va defensar els cartells i, fins i tot, va denunciar que alguns, exposats a l’estació de Rodalies de Sol, van ser vandalitzats amb pintades, retraient la «violència» de l’actuació. «Continuem mostrant la realitat per tot Madrid. Continuarem dient que si són menors, amb els seus pares als seus països. I si són delinqüents a les seves presons», van insistir des del compte de Twitter de Vox.