Propaganda racista

‘Fact checking’: Les mentides del cartell de Vox sobre els menors estrangers no acompanyats

  • Les dades que desmenteixen les afirmacions del partit ultradretà a la campanya de les eleccions a Madrid

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Des que Vox va irrompre a les institucions ha fet de l’odi una de les seves principals armes polítiques. Al centre de la seva diana, la formació de Santiago Abascal ha col·locat sempre els menors estrangers no acompanyats, als quals es refereixen com a ‘menes’ de manera desqualificativa per criminalitzar-los i exigir la seva repatriació. Entre les desenes de notícies falses que ha llançat el partit ultra contra aquests joves que arriben a Espanya sense família i que són acollits per les institucions de l’estat, hi ha el cartell que van penjar dimarts passat a la parada de metro de Sol, una de les més freqüentades de Madrid.

Al cartell es pot veure una senyora gran enfrontada a un jove encaputxat que oculta la seva cara. «Un ‘mena’, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes», es pot llegir en la propaganda del partit d’extrema dreta. Fa setmanes que els dirigents de Vox critiquen la despesa que suposa mantenir aquests menors i la minva de recursos que implica per a altres partides. Però la veritat és que les seves afirmacions –igual que l’anunci– estan sustentades sobre dades falses i realitats tergiversades.

¿Es donen 4.700 euros als menors estrangers no acompanyats?


No, els menors estrangers no acompanyats no reben 4.700 euros al mes, sinó que és la quantia mitjana que inverteix la Comunitat de Madrid en la seva manutenció. La Conselleria de Polítiques Socials i Família de Madrid va destinar l’any passat 96.100.000 euros per cobrir les més de 1.900 places en centres residencials per a menors, independentment del seu origen. Aquesta quantia, dividida entre els 12 mesos de l’any, suposa un total de 4.208 euros per menor resident al mes que es destina a pagar les instal·lacions i el seu manteniment, els sous dels treballadors, la manutenció dels menors, la seva formació...

¿Quants menors estrangers no acompanyats tutela la Comunitat de Madrid?

La Comunitat de Madrid només tutela 269 menors estrangers no acompanyats, cosa que suposa un ínfim 7,2% del total. A data de 31 de març del 2021, el Govern autonòmic dona assistència a 3.709 menors –entre els que són als centres i els que estan en famílies d’acollida. De tots ells, 2.635 tenen la nacionalitat espanyola (71,1%), 1.072 són estrangers (28,9%) i, d’aquests, només 269 entren en la categoria de menors no acompanyats.

¿Les quanties destinades a mantenir aquests menors resten recursos a les pensions?


No. Els 96.100.000 euros que es destinen a la manutenció dels menors tutelats a la regió prové dels Pressupostos de la Comunitat de Madrid. És a dir, es tracta d’una despesa de la comunitat autònoma. No obstant, el pagament de les pensions als els jubilats i pensionistes el realitza l’Institut Nacional de la Seguretat Social, que pertany al Ministeri de Seguretat Social, a càrrec de la Tresoreria General de la Seguretat Social. Per tant, reduir la despesa en l’acollida de menors a Madrid no tindria cap reflex en les pensions perquè les gestionen institucions diferents i a nivells territorials diferents.

¿Les pensions a Espanya són de 426 euros?

No. La pensió de jubilació mínima amb 65 anys per a persones sense cònjuge és de 689,70 euros al mes (9.655,80 euros en 14 pagues). El mateix passa amb les pensions de viudetat per a les persones majors de 65 anys. No obstant, aquestes són les quanties mínimes. Actualment a Espanya, la pensió mitjana dels 9,8 milions de pensionistes se situa en 1.030,96 euros, molt superior a la xifra que diu Vox.