En clau Madrid

Vox pretén agitar també la celebració de l’1 de Maig a Madrid

Els ultres, obsessionats a trobar un forat en una campanya en què Ayuso els ha eclipsat, busquen vot obrer vulnerable

Abascal i Monasterio munten una marxa amb el seu sindicat germà en una ciutat crispada i amb 10 concentracions convocades

Vox pretén agitar també la celebració de l’1 de Maig a Madrid
3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

No pot dir-se que a la ultradreta li estigui anant molt bé en aquesta campanya electoral ‘a la madrilenya’, en què pràcticament es parla de tot i de tots excepte de Madrid i dels seus ciutadans. No queda gaire temps per fer-ho entre tanta al·lusió al comunisme, al feixisme, a la llibertat, a les amenaces a la democràcia i a les mil-i-una derivades d’aquest gran debat ideològic..., arrebossat en fang, en què els ultres han buscat amb afany el seu propi bassal. Tot esquitxat per contínues notícies sobre seguretat, o concretament sobre la (possible) falta d’aquesta: aquest dimarts a la nit es va saber que els Mossos investigaven un nou enviament de munició amenaçadora, detectat en una oficina de correus de Sant Cugat, aquesta vegada per a la candidata popular Isabel Díaz Ayuso.

La d’Ayuso se suma a altres amenaces rebudes per membres del Govern, candidats com Pablo Iglesias o la responsable de la Guàrdia Civil (en aquest cas, doblement). Espanya està entrant en un bucle perillós que irradia un efecte-contagi i que s’ha ficat de ple en els mítings. Els dirigents de Vox, com van demostrar divendres passat en el debat de la cadena SER, estan disposat a burlar-se també d’aquest afer –almenys fins que ha afectat la presidenta del PP, la seva potencial futura sòcia– si amb això aconsegueixen per fi fer-se un lloc a l’agenda. I ho han fet, amb un alt preu per als demòcrates, però ho han fet, després de moltes jornades electorals eclipsats per l’ayusisme de la presidenta. Un estil que sedueix conservadors. I ultraconservadors, pel que sembla en els sondejos.

Però encara queden alguns capítols sorprenents que vol protagonitzar el partit de Santiago Abascal i Rocío Monasterio en el camí de les urnes: l’1 de Maig, Dia Internacional del Treball i de tradicionals manifestacions de treballadors, en tenen una altra de preparada en aquest Madrid electoral que ja demana a crits que arribi, d’una vegada, el dia d’anar a votar. L’afany dels de Vox per intentar ‘robar’ a l’esquerra vot obrer, aprofitant la vulnerabilitat dels més afectats per la crisi i utilitzant ganxos emocionals i mentides respecte als hipotètics avantatges dels immigrants a l’hora de rebre ajudes i subvencions, es farà notar.

Marxa amb cotxe i concentració

Els ultres han decidit convocar a través del seu sindicat germà, Solidaridad, una marxa amb cotxe des de Coslada fins a la cèntrica plaça del Conde de Casal, on hi haurà discursos. A priori, aquesta convocatòria està allunyada de les altres deu manifestacions i protestes que s’han comunicat ja a la delegació madrilenya del Govern per a aquella jornada, però la policia ja estan preparant un dispositiu de seguretat per dos motius: un, de vetllar pel compliment de les obligades mesures anti-Covid –com en la resta de concentracions– i, dos, evitar aldarulls que poguessin haver-hi en un ambient social summament crispat.

Notícies relacionades

 UGT i CCOO, amb els seus líders al capdavant, Pepe Álvarez i Unai Sordo, celebraran la tradicional caminada des de la plaça de Cibeles fins a la Puerta del Sol i a la qual, segur, acudiran diferents polítics i candidats, per això el caire electoral d’aquest 1 de Maig serà inevitable. Això, per cert, unes hores després que el Govern espanyol hagi fet arribar a Brussel·les els detalls de la seva imminent reforma laboral i de pensions, entre altres coses.

Cal sumar-hi que la CGT ha cridat a la mobilització, amb la Coordinadora de la Vivenda de Madrid, la Xarxa de Treballadors Precaris, el sindicat Otras, el Sindicat de Manters i Llauners, l’Assemblea Antiracista de Madrid i algunes associacions alternatives del moviment LGTBI+ a manifestar-se en un altre punt cèntric de la capital, mentre que els afiliats i simpatitzants de la CNT-AIT Madrid estan cridats a concentrar-se en un altre punt d’una ciutat que bull. I que es prepara, com la resta de la comunitat, per anar a les urnes amb els nervis de punta, les ideologies a flor de pell, els grans problemes a segona fila i el coronavirus aixecant la mà perquè ningú oblidi, per si hi ha temptacions, que segueix allà.