Interior recorre la sentència que l’obliga a readmetre Pérez de los Cobos

  • La versió del coronel «no és certa es miri per on es miri», diu el recurs

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Quan la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, va preguntar al director adjunt operatiu de l’institut armat i aquest al coronel en cap de la Comandància de Madrid Diego Pérez de los Cobos, sobre l’entrega a l’autoritat judicial d’una investigació amb possibles responsabilitats del director del coordinador d’emergències sanitàries, Fernando Simón, va contestar que «ni coneixia ni havia de conèixer res relatiu a la investigació» i aquesta va ser «l’única resposta oferta a la cadena de comandament en relació amb el seu coneixement sobre l’entrega de les diligències (no el contingut)». 

Va ser el 24 de maig del 2020, poc abans que De los Cobos fos relegat del seu lloc. Així ho explica el Ministeri de l’Interior en un recurs que ha presentat contra la resolució judicial que l’obliga a readmetre’l al seu lloc al capdavant de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid. 

Aquesta resposta, diu l’escrit del recurs, la va donar «després d’haver informat la cadena de comandament sobre diverses incidències de la investigació (fins a quatre) i tan sols dos dies després que el contingut d’aquestes mateixes diligències, practicades per la UOPJ (Unitat Orgànica de la Policia Judicial) integrades en la seva Comandància, s’hauria comunicat a tots els lectors del diari digital ‘El Confidencial’». 

La Guàrdia civil investigava llavors una denúncia admesa a tràmit judicialment sobre els actes del 8-M i la seva incidència en la pandèmia. Interior ha presentat el recurs contra la decisió de l’Audiència Nacional el dia 22 a través de l’Advocacia de l’Estat davant el Jutjat Contenciós Administratiu número 8. 

En el recurs, el departament que dirigeix el ministre Fernando Grande-Marlaska argumenta que, abans que De los Cobos negués informació a la directora general de la Guàrdia Civil, «la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de Madrid (de la Guàrdia Civil) va comunicar a la cadena de comandament del Ministeri de l’Interior, a través del Coronel Pérez de los Cobos, incidències de diversa índole fins en quatre ocasions, mai referides al contingut de la investigació que s’estava portant a cap». 

La resposta del ministeri insisteix en la seva versió que el cessament es va adoptar per «pèrdua de confiança». 

El recurs recorda que «de conformitat amb l’article 83.1 de la llei 29/2014 les destinacions de lliure designació podran ser revocades lliurement per les autoritats competents per a la seva assignació», i que el cessament no va ser una decisió motivada en la idoneïtat per al lloc de l’oficial rellevat, línia que ell argumenta en el seu propi recurs. 

Notícies relacionades

Interior nega la versió del coronel, segons la qual ell va informar a la cadena de comandament de les investigacions que estava portant a terme la seva unitat de policia judicial fins que la jutge d’instrucció, Carmen Rodríguez Medel, li va ordenar silenci. «L’esmentada afirmació no és certa es miri la prova per on es miri i, no obstant, ha passat a constituir el relat de fets provats recollit en la sentència apel·lada», assegura el recurs. 

Segons la versió que sosté Interior, «no és cert que hi hagués una investigació penal en curs que «afectés el Govern», de manera que la cadena de comandament no pogués ser informada. La investigació es dirigia, de manera única i exclusiva, davant qui la mateixa magistrada havia determinat en la seva interlocutòria i no afectava ni la directora general de la Guàrdia Civil, ni el secretari d’Estat de Seguretat, ni el ministre de l’Interior».