La campanya del 4-M

Sánchez obre el debat sobre la presència de Vox en els mitjans

  • El president qualifica de «dolorós» que els ultres apareguin amb «normalitat» i escampin el seu «verí» en els «programes de televisió»

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

A nou dies de les eleccions a la Comunitat de Madrid, enmig d’una campanya trencada, marcada pel rebuig de l’esquerra a Vox, amb qui els partits es neguen a continuar compartint espais, Pedro Sánchez ha obert aquest diumenge el complex debat sobre la presència del partit ultra als mitjans de comunicació. El president del Govern no ha defensat que televisions, ràdios i diaris hagin de deixar de convidar els dirigents de la ultradreta, ni tampoc ha anunciat cap regulació per impedir-ne la participació. Però sí que ho ha denunciat, dins de l’«amenaça» que suposa Vox per a la «democràcia».

«Hem suportat l’odi, les mentides, les amenaces de la ultradreta. Ho hem suportat tant temps que fins i tot hem pensat que era normal. Els seus líders apareixien amb normalitat en programes de televisió. Ens hem acostumat a acceptar la ultradreta. I això és dolorós. Ho hem de reconèixer: la nostra democràcia té un problema. Per cert, no és exclusiu d’Espanya», ha afirmat el líder socialista durant un míting a Getafe al costat del seu candidat, Ángel Gabilondo. «Vox surt als mitjans de comunicació i escampa el seu verí», ha dit després. 

La manera de fer front a l’extrema dreta és una qüestió molt complexa. La possibilitat d’expulsar Vox dels debats no està permesa, en principi, per l’ordenament jurídic espanyol. La llei electoral assenyala, en el seu article 66.2 que les emissores i televisions han de respectar els principis de «proporcionalitat i neutralitat informativa». Durant els comicis generals del 28 d’abril del 2019, que es van haver de repetir el novembre del mateix any davant la falta d’acord entre els partits per a la investidura, Sánchez va defensar fins a l’últim moment la presència de Vox en aquestes cites, malgrat que llavors la formació ultra no tenia representació parlamentària. 

El tomb

La campanya socialista, com la d’Unides Podem i Més Madrid, ha donat un tomb després que el partit ultra rebutgés condemnar i posés en dubte les amenaces de mort rebudes pel candidat morat, Pablo Iglesias; el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez. Fins ara l’esquerra estava tenint problemes per mobilitzar el seu electorat tradicional, però la virulència de l’extrema dreta, la qual segons les enquestes necessitarà la popularIsabel Díaz Ayuso per continuar governant, permet als tres partits progressistes plasmar molt millor el que, segons el seu parer, està en joc. 

Després d’unes breus paraules sobre les mesures socials del Govern en aquest temps marcat per la crisi del coronavirus, Sánchez s’ha abocat a carregar contra Vox i l’«equidistància» del PP. «Vox no és un partit qualsevol. Aquest partit d’ultradreta sosté diversos governs del PP a Espanya, com el de Madrid. I el PP pretén formar govern amb Vox», ha denunciat el cap de l’Executiu en el seu primer míting des del tumultuós debat de divendres passat a la Ser, en què l’esquerra es va plantar contra Vox.

Notícies relacionades

«Ser equidistant no és normal. Si donem per suposat que és normal, li traiem la importància que té, estem acceptant que es posi en risc la vida de les persones i de la nostra democràcia. El que està passant aquí és una cosa que hem de parar immediatament. Ja no es tracta de Madrid, es tracta de la democràcia [...]. No només he vingut per demanar el vot per a Gabilondo. He vingut a demanar el vot perquè tots frenem amb els vots l’amenaça extremista. Vox és una amenaça per a tots els avenços en drets aconseguits durant la democràcia. Ha arribat l’hora d’actuar. La nostra resposta serà serena, però ferma, contundent. Contra cada provocació, una resposta. Contra cada insult, el nostre repudi. I contra el seu odi, la força del vot», ha dit Sánchez.  

La polèmica per l’espai

L’acte ha estat envoltat de polèmica pel lloc elegit per celebrar-ho, el poliesportiu Juan de la Cierva, les instal·lacions del qual es troben dins d’una àrea sanitària confinada per l’Executiu d’Ayuso. El PP ha trigat poc a denunciar-ho, i ha acusat el PSOE de portar a terme una cosa que està «prohibida». Els socialistes, no obstant, han al·legat que la porta principal de la instal·lació, per la qual han entrat els participants, és en un carrer, l’avinguda Juan de Borbón, que no està sotmès a aquestes limitacions.