Per a famílies vulnerables

El Govern amplia tres mesos la prohibició dels desnonaments del lloguer

  • Sánchez també anuncia la pròrroga de la moratòria en el pagament i de l’ajornament del venciment dels arrendaments

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres al Congrés l’ampliació en tres mesos tant de la prohibició dels desnonaments de famílies vulnerables que viuen de lloguer, com de la possibilitat que aquest tipus de llars obtinguin un ajornament o condonació en el pagament i una extensió del termini de venciment de l’arrendament. Les mesures van ser aprovades el març de l’any passat després de l’esclat de la pandèmia i s’han prorrogat i ampliat en diverses ocasions, però estava previst que vencessin el 9 de maig amb el final de l’estat d’alarma.

La iniciativa dona temps a PSOE i Unides Podem per mirar de resoldre les seves diferències sobre la futura llei de vivenda. Els dos socis, que s’han tornat a reunir aquest dimarts, tenen previst incorporar en la norma una regulació dels desnonaments dels col·lectius vulnerables (els del lloguer ara queden prohibits fins al 9 d’agost, mentre que els hipotecaris estan vetats fins al 2024).

També han pactat que els ajuntaments puguin imposar un recàrrec a l’impost de béns immobles (IBI) a les vivendes que estiguin buides durant més de dos anys quan els seus propietaris tinguin més de quatre cases. Amb tot, les seves posicions continuen molt allunyades sobre la regulació dels preus del lloguer i sobre la imposició als grans propietaris que destinin part dels seus pisos a lloguers socials

El Ministeri de Transports ha precisat que la moratòria dels desnonaments de llars vulnerables de lloguer podrà incloure aquelles famílies que no tinguin contracte quan existeixin persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d’edat. En aquests casos, el jutge podrà decidir suspendre el desnonament quan els propietaris siguin persones físiques o jurídiques titulars de més de 10 vivendes

Notícies relacionades

Com ja es va regular fa mesos, aquesta mesura no es podrà aplicar quan la vivenda sigui la residència habitual o segona residència del propietari o aquest l’hagi cedit a una persona física o jurídica per al mateix fi, quan l’entrada a l’immoble s’hagi produït amb intimidació o violència, quan existeixin indicis que la vivenda s’estigui utilitzant per a activitats il·lícites, quan es tracti d’immobles destinats a vivenda social i ja s’haguessin assignat, o quan l’entrada es produeixi posteriorment a l’entrada en vigor de la norma.

Per la seva banda, la pròrroga de tres mesos de la possibilitat de sol·licitar l’ajornament o condonació parcial del pagament del lloguer es podrà instar quan el llogater sigui un gran propietari o entitat pública. L’ampliació en sis mesos del venciment del contracte, al seu torn, beneficia les llars vulnerables que la sol·licitin sempre que el propietari no necessiti la vivenda per a si mateix sempre que sigui persona física. Sánchez, a més, ha anunciat que el Govern aprovarà en els pròxims mesos la unificació de la formació professional del sistema educatiu amb la formació professional per a l’ocupació.