A Vallecas

Els aldarulls en l’acte de Vox caldegen la contesa electoral del 4-M

  • Vox, PP i Cs carreguen contra Iglesias per no condemnar la violència i acusar Abascal d’anar a «provocar»

  • Grande-Marlaska rep les crítiques del partit ultra, de l’Ajuntament de Madrid i de JUPOL pel dispositiu

Els aldarulls en l’acte de Vox caldegen la contesa electoral del 4-M
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Encara falten deu dies perquè arrenqui la campanya per als comicis a Madrid, però la tensió política ja són pels núvols. Els aldarulls en l’acte de Vox celebrat al madrileny barri de Vallecas han caldejat la competició electoral. Sobretot, després que Pablo Iglesias acusés Santiago Abascal d’anar a «provocar violència» a la zona sud de la capital. Les paraules del candidat d’Unides Podem, juntament amb les d’alguns dirigents morats, han enervat les formacions de la dreta, que també han criticat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, pel dispositiu policial.

«El [partit] que no condemni la violència ha de ser il·legalitzat», ha sentenciat aquest dijous la candidata de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio. La dirigent ultra es referia a Unides Podem i a Més País, que, després de les càrregues policials contra veïns de Vallecas que protestaven per l’acte d’extrema dreta, van acusar Abascal d’anar a «provocar». Davant aquesta denúncia, el mateix Abascal ha titllat Iglesias de «criminal» i «mentider patològic».

Els dirigents de Vox han rebut el recolzament de la resta de formacions de la dreta. El líder del PP, Pablo Casado, ha reiterat la seva condemna als «atacs inacceptables» que van patir els simpatitzants ultres i ha arremès contra Iglesias per «justificar i encoratjar» els fets. En la mateixa línia, la candidata popular al 4-M, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat que «l’extrema esquerra ha perdut el pols al carrer, començant pels barris humils». Als retrets també s’hi ha sumat el cap de llista de Cs, Edmundo Bal, que ha lamentat que l’exvicepresident «disculpi la violència [...] només perquè és contra una opinió política diferent».

El desplegament d’antiavalots

Els retrets també han anat dirigits cap a Grande-Marlaska. Ja durant l’acte de dimecres passat, mentre la policia carregava contra els veïns de Vallecas, Abascal va acusar en més d’una desena d’ocasions el ministre de l’Interior de no haver blindat la plaça contra els manifestants. «Marlaska és directament responsable de totes les agressions que es van produir. Va muntar un dispositiu policial gegant que no es va utilitzar com cal», ha sentenciat aquest dijous a Antena 3. Monasterio, per la seva banda, ha dit que tots els que considerin els fets ocorregut a Vallecas «una vergonya» han de demanar la dimissió del ministre.

Notícies relacionades

La portaveu del govern municipal de Madrid, Inmaculada Sanz, també ha remarcat que el responsable d’Interior «no va garantir» que l’acte es desenvolupés amb un «mínim de normalitat». Més enllà de l’àmbit polític, JUPOL, el sindicat majoritari a la Policia Nacional, ha denunciat la «falta de previsió i dotació de mitjans» per afrontar una mobilització com la que va tenir lloc.

El Ministeri de l’Interior, en declaracions a Europa Press, defensa que «es va dissenyar un dispositiu policial d’acord amb unes circumstàncies complexes a fi de garantir els drets de tots». A més, posen el focus en l’actitud d’Abascal, que es va encarar amb els veïns de Vallecas, cosa que va provocar les primeres càrregues: «Determinades actituds, sobretot aquelles que es van produir al no seguir les indicacions i pautes dels agents que vetllaven per la seguretat, posen en risc el treball i la integritat física dels mateixos agents de la Policia Nacional».