La campanya madrilenya

El mal menor del PSOE davant el 4-M: Casado a «braços» de Vox

  • Els socialistes anticipen que la probable reelecció d’Ayuso estrenyerà els llaços del PP amb l’extrema dreta i el farà perdre opcions a tot Espanya

El mal menor del PSOE davant el 4-M: Casado a «braços» de Vox
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Més enllà dels titulars de campanya, el PSOE es dirigeix a les eleccions a la Comunitat de Madrid del pròxim 4 de maig amb cert pessimisme. Els socialistes insisteixen que no hi ha res perdut per endavant, que tot depèn de la mobilització de l’esquerra i el resultat de Vox i Cs. Però les enquestes, una darrere l’altra, reflecteixen que Isabel Díaz Ayuso podrà ser investida sense problemes gràcies al recolzament de l’extrema dreta. Davant aquesta realitat, a la Moncloa ja comencen a contemplar el resultat advers com a mal menor. El PP mantindria l’autonomia, però al preu d’estrènyer els seus llaços amb els ultres, fins i tot fent-los un lloc dins del Govern. La suma pot funcionar a Madrid, però no a la resta d’Espanya. Una victòria d’aquest tipus per part d’Ayuso llastraria les opcions de Pablo Casado a les eleccions generals, que en principi no se celebraran fins al 2023

Fa diversos mesos que el líder del PP intenta allunyar-se de Vox. Sobretot, arran de la moció de censura de Santiago Abascal a Pedro Sánchez, a l’octubre. «Fins aquí hem arribat (...) o Vox o Espanya», va dir llavors Casado. «Jo sí que vaig fer un pas endavant, i no en faré cap enrere. Vostè i jo hem d’eixamplar l’espai de la moderació i fer-lo tan gran com perquè els dos puguem guanyar a dins del mateix. Jo ja vaig fer la meva part, conscient del seu cost a curt termini», va insistir davant el líder del PSOE, fa un mes i mig al Congrés

Però el sorprenent avenç a Madrid trenca aquesta estratègia, força Casado a fer aquest «pas enrere». Llevat que Ayuso aconsegueixi la majoria absoluta, una cosa que no anticipa cap sondeig, el PP necessitarà Vox, que també recolza els populars a Múrcia i Andalusia. Però allà, a diferència del que pot acabar passant a Madrid després que Ayuso decidís trencar amb Cs i anticipar els comicis, el partit de Casado també compta amb el suport dels taronges, amb moltes possibilitats de quedar-se sense representació el 4 de maig. A Madrid, a més, és probable que la ultradreta acabi dirigint alguna conselleria.  

¿Pot una entesa d’aquest tipus, només del PP i Vox, guanyar a tot Espanya a unes eleccions generals? «Impossible», contesten els socialistes. La dreta i l’extrema dreta mai arribaran als 176 diputats de la majoria del Congrés, i menys encara amb el PSOE rondant el 30% del vot, per la qual cosa Sánchez sempre podrà reeditar la seva aliança amb l’esquerra i el nacionalisme. Si Ayuso guanya, Casado perd. 

«Una vegada per sempre, sense rubor, la dreta madrilenya ha decidit llançar-se en braços de la ultradreta», va dir Sánchez aquest diumenge, durant un acte al costat del candidat socialista, Ángel Gabilondo. El president del Govern, acurat a les seves compareixences des de la Moncloa a l’hora de criticar l’oposició, va acusar aquesta vegada Ayuso de «creuar-se de braços» davant la pandèmia. Un Govern del PP i Vox, va concloure Sánchez, només suposaria més «injustícia social, corrupció, demagògia i ultradreta, tot això amb una capa de transfuguisme».  

Vots d’altres caladors

Notícies relacionades

El PP es relaciona amb Vox en aquesta campanya de manera similar al PSOE amb Cs. A través de frases com «els homes pateixen fins i tot més agressions que les dones» i «quan et diuen feixista saps que ho estàs fent bé», Ayuso coqueteja amb els missatges de la formació ultra. Gabilondo, salvant les distàncies, fa el mateix amb el discurs dels taronges, assegurant que no tocarà els impostos i no pactarà amb «aquest Pablo Iglesias», pel seu «extremisme». Tots dos intenten atraure els antics votants dels partits d’Abascal i Inés Arrimadas. No obstant, cap vol que desapareguin de l’Assemblea de Madrid. Els necessiten per aconseguir la presidència. 

Les esperances del PSOE, de fet, són que Vox no entri al parlament autonòmic, al passar-se la majoria de votants ultres a Ayuso, que seria la primera força amb molta diferència, però no tindria ningú amb qui pactar. La hipòtesi, no obstant, no ve ratificada per cap estudi demoscòpic, malgrat la tendència minvant dels ultres. Així que al PSOE ja comencen a preparar el terreny per al dia després del 4-M. 

El PP ignora Gabilondo i se centra en atacar Sánchez